Aspergirls

Schrijver: Rudy Simone
Uitgeverij: Hogrefe UItgevers
Jaar: 2010
Aantal blz.: 239

Over het boek:
Vrouwen worden minder vaak dan mannen gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger. Niet alleen omdat Asperger minder vaak voorkomt bij vrouwen, maar ook omdat de kenmerken bij vrouwen anders worden waargenomen. Bovendien kunnen vrouwen de symptomen beter maskeren.

Dat de diagnose minder vaak wordt gesteld, betekent helaas dat veel vrouwen met Asperger niet of nauwelijks worden begrepen. Door zichzelf, maar ook door hun omgeving. En als de diagnose uiteindelijk is gesteld, dan is er meestal weinig hulp en informatie voor handen.

Daar komt met Aspergirls gelukkig verandering in. Aan de hand van persoonlijke verhalen van meer dan 35 vrouwen met Asperger bespreekt Rudy Simone alle aspecten van het leven: van vreemde talenten en eerste gevoelens van schuld en schaamte tot vriendschap en romantiek. Van pubertijd en school tot werk en carriĂšre. Van rituelen, emoties en woedeaanvallen tot gezondheid, kinderen krijgen en ouder worden. De humorvolle, liefdevolle en respectvolle wijze waarop Simone over deze onderwerpen schrijft, zullen Aspergirls van alle leeftijden tot grote steun zijn.

Aspergirls is daadwerkelijk een bijzonder boek. Het maakt duidelijk waarin vrouwen met Asperger verschillen van vrouwen die niet op het spectrum zitten. Het boek draagt daardoor niet alleen bij aan een groter begrip, maar het laat ook zien hoe bijzonder Aspergirls zijn. ‘Nieuwe boeken zijn altijd spannend, maar er zijn er maar een paar die je bijblijven. Tot de laatste categorie behoort Aspergirls. […] Je hebt een briljant boek in handen.’ Liane Holliday Willey.

Aspergirls is een feest der herkenning voor elke vrouw met Asperger. Het boek is echter ook zeer geschikt voor ouders, partners Ă©n professionals.

Rudy Simone is schrijfster en begeleidt mensen met Asperger in San Francisco. Zij heeft zelf ook Asperger.

Mening Marjon (2 oktober 2011):
Eigenlijk zegt de Korte Samenvatting al genoeg. Dit boek was voor deze Aspergirl (fantastisch woord trouwens) een bron van herkenning. Zelfs veel eigenschappen waarvan ik dacht dat het vooral mijzelf onderstreept blijken bij Asperger te horenn. Het boek las heerlijk rustig en overzichtelijk. De hoofdstukken lijken willekeurig te zijn geplaatst ten opzichte van elkaar, maar het voelde juist heel logisch aan. Het boek is prettig leesbaar. Aan het eind van elk hoofdstuk volgen er tips over het desbetreffende ‘probleem’ en ook tips aan ouders van dochters met Aspergers. Omdat ik zelf ook een paar Asperboys ken, weet ik dat niet alles wat hierin staat alleen aan de Aspergirls toegeschreven kan worden. Maar dat maakt het boek niet minder goed en niet minder informatief. Een ‘must read’ voor elke vrouw met Asperger, maar ook voor de omgeving van vrouwen met Asperger en voor mensen die er meer van willen weten.

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.