Blokker – Huishoudwinkel in crisistijd

 

Auteurs: Bas Nieuwenhuijsen & Richard Otto
Uitgever: Tens Media BV Hilversum
Jaar: 2017
Bladzijden: 112

Over het boek:
In 1936, midden in de grootste economische crisis van de vorige eeuw, balanceerde het familiebedrijf Blokker op de rand van de afgrond. Oprichter Jacob Blokker had zulke zware schulden, dat zijn zoon Albert uit Nederlands-Indië moest terugkomen om met zijn eigen geld het bedrijf te redden.

Blokker groeide uit tot een winkelketen en had weinig last van de economische recessie van de jaren tachtig. Onder leiding van ras ondernemer Jaap Blokker groeide het winkelconcern eind jaren ’80 explosief en nam het eind jaren ’80 diverse bekende winkelketens over, waaronder Blokker, Casa, Hoying, Leen Bakker en Xenos. De ‘Goedkoope IJzer & Houtwinkel’ die Jacob in 1896 de dag na zijn huwelijk had geopend, was een internationaal imperium geworden.

Na de economische recessie van 2008 en het overlijden van Jaap Blokker verkeert het bedrijf nu opnieuw in crisis. De Blokker winkels zijn na een miljoenen investering door de familie gerestyled, maar lijden fors verlies. Het concern krimpt in: van de zeven winkelformules blijft alleen Blokker over en duizenden medewerkers verliezen hun baan. Zal Blokker deze crisis te boven komen, of komt er een einde aan het succesverhaal van deze familiedynastie in huishoudelijke artikelen?

Mening Marjon:
Een leuk en boeiend (niet al te dik) boek over de geschiedenis van Blokker, een winkel die we allemaal kennen. Vroeger liep ik er de deur plat maar nu kom ik er zelden. Zijn we verzadigd met al die leuke en handige huishoudelijke handigheidjes? In dit boek wordt op prettige manier uitgelegd wat er in het verleden – ver weg en dichtbij – misging bij Blokker. Maar ook wat er allemaal goed ging. Met leuke foto’s, anekdotes en logo’s door de jaren heen. Wel kwam ik veel fouten in de tekst tegen: dubbele woorden, delen van woorden die misten en grammaticale fouten. Maar dat mag de pret niet drukken.

****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.