Corsicaans avontuur

Auteur: Anthony van Kampen
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar: 1979 (origineel zijn de boeken afzonderlijk in de begin jaren 60 verschenen)
Bladzijden: 604

Over het boek:
KAMPEN Anthony van, CORSICAANS AVONTUUR – Incident op Corsica – Terug naar Calvi – De wrede Madonna -, Holkema & Warendorf 1979, linnen, gebonden, met omslag, 604 blz, ****
“¬Ö Tijdens die zwerftochten vertelt een schilder de geschiedenis van een Amsterdams meisje, Mary Kingma, dat naar Corsica gaat en daar trouwt met een herder uit de bergen. In hem projecteert zij alle romantische eigenschappen die een verliefde vrouw een primitieve man kan toedichten, maar haar vrij plotselinge confrontatie met een manier van leven waarvan zij het bestaan niet kende, valt bitter tegen. Met haar dochtertje verlaat ze de herder om in Calvi een nieuw leven te beginnen. Daarmee is het relaas van de schilder ten einde. Maar niet de geschiedenis van Mary Kingma. Anthony van Kampen probeert zelf achter de hele werkelijkheid te komen – een speurtocht die hem andermaal naar Corsica voert ¬Ö”

Mening Marjon (14 mei 2006):
Dit boek is zó meeslepend. Anthony van Kampen doet zich voor als een verteller en een aanhoorder. Hij bezoekt in dit boek verscheidene malen Corsica, maakt daar vrienden en laat zich door deze vrienden het verhaal van Mary Kingma vertellen. Op deze manier is het alsof het ècht gebeurd is, terwijl je mag aannemen dat het puur fictie is. Leuk aan dit boek is de kennismaking met de Corsicaanse cultuur, een volk apart daar. Hoewel de 3 boeken (gebundeld tot een) in de begin jaren 60 al zijn geschreven, hebben ze een tijdloos karakter op enkele zaken na; iedereen rookt zich het lazerus en tutoyeren wordt nog als vrijpostig beschouwd. Maar zeker de moeite waard, dit boek!

*****

Note: Dit boek is natuurlijk helemaal niet van deze tijd. Maar het heeft veel betekend voor mij en mijn vader (die in 2014 overleed). Met het verdwijnen van de oude Uitgelezen besloot ik de oude blogpost met de recensie toch over te nemen.

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.