Daan & Nadia

Daanennadia

Auteur: Esther Walraven
Uitgever: van Goor
Bladzijden: 272
Jaar: 2016

Over het boek:
Na een optreden met zijn band kan de zeventienjarige Daan niet meer op zijn benen staan. Men denkt aan alcoholvergiftiging, maar het blijkt ernstiger. De onvoorstelbare diagnose zet het leven van de altijd optimistische en sportieve Daan op zijn kop: hij heeft een hersentumor. De vijftienjarige Nadia is in alles het tegenovergestelde van Daan: ze is somber, heeft geen goede band met haar ouders en snijdt zichzelf. De oorzaak hiervan ligt bij haar handtastelijke oom. Nadat Nadia opnieuw wordt lastiggevallen door hem, belandt ze door haar eigen toedoen in het ziekenhuis.

Uit een toevallige ontmoeting in het ziekenhuis ontstaat een voorzichtige band tussen de twee. Beiden leren langzaam een andere kant van het leven kennen. Terwijl Nadia worstelt met het leven, vecht Daan tegen de dood. Tijdens deze tegengestelde bewegingen in hun levens, verstevigt de band tussen Daan en Nadia. Maar voor hoelang?

Mening Natasja:
Een triest maar o zo’n mooi verhaal van Daan en Nadia, twee mensen die elkaar leren kennen door omstandigheden die je niemand toewenst.
Ik denk dat weinig mensen die dit lezen hebben het droog kunnen houden, het is erg emotioneel wat er in de jonge jaren van Daan en Nadia gebeurt.
Toch weten ze elkaar te helpen het hoofd boven water te houden en blijft het niet alleen maar bij een mooie vriendschap, maar er is veel meer.
Je leeft met beide personen mee, want of je nu de stukjes van Daan of Nadia leest, je wordt er helemaal in mee gesleurd.
Levensecht geschreven, een boek dat je niet snel zal vergeten.

*****

Mening Viv:
Wat een indrukwekkend verhaal. Ik las dit boek in 1,5 dag uit. Young Adult maar er worden thema’s aangesneden die iedereen aangaat of wellicht heeft meegemaakt in het leven: seksueel misbruik, kanker en zelfbeschadiging. De band tussen Daan en Nadia wordt steeds intenser. De liefde die tussen hun opbloeit wordt heel duidelijk kenbaar. De thema’s worden soms wat oppervlakkig beschreven, wellicht ook vanwege de doelgroep 15+ om het niet een al te heftig boek te laten zijn. Maar ook ik als 30+ vond dit een prachtig boek. Aan het einde heb ik een traantje gelaten, dit boek laat me nog even niet los. Een echte aanrader.

*****

Natasja en Viv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.