De apothekersdochter

deapothekersdochter

Auteur: Julie Klassen
Uitgever: Voorhoeve
Jaar: 2010
Bladzijden: 444

Over het boek:
Engeland, begin negentiende eeuw. Als Lilly Haswell vijftien is, verdwijnt haar moeder spoorloos. Jarenlang hoopt de apothekersdochter op een teken van leven. Maar het blijft stil. Ook van haar vader, met wie ze nauw samenwerkt, krijgt ze niets los over dit familiegeheim.

Dag in, dag uit helpt Lilly incognito in de apotheek. Voor vrouwen is het in die periode ongehoord om zich bezig te houden met medische zaken. Hoe ouder Lilly wordt, hoe meer haar verlangen groeit om het kleine dorp achter zich te laten en zelf de wereld te ontdekken. Zodra iemand haar de kans biedt om een tijdje in Londen te verblijven, grijpt Lilly die met beide handen aan, en zegt ze haar vader en broertje vaarwel. Ze begint aan een ontdekkingsreis naar haar plek in de grote wereld, naar avontuur en romantiek, en naar de waarheid omtrent het geheim dat haar familie al zo lang in zijn greep houdt. Maar dan krijgt ze bericht dat haar vader ziek is. Wetend dat zij de enige is die de apotheek draaiende kan houden, staat ze voor een moeilijke keuze. Welke koers zal Lilly haar leven geven?

Mening Marjon:
Een mooie historische roman op eigentijdse wijze geschreven, waardoor het heel toegankelijk leest, iets wat Julie Klassen-eigen is. Vanaf de eerste bladzijde zit je er in. Lilly Haswell is haar tijd ver vooruit. Het wordt oogluikend toegestaan, maar de tegenstanders laten wel horen dat een vrouw dit soort werk absoluut niet kan en mag doen. Niet alleen dat speelt een rol; ook de strijd tussen wat een apotheker zou mogen doen en wat een arts toebehoort. In die tijd is er nog geen duidelijke grenslijn. Tussen dat alles door maakt Lilly van alles mee, woont ze een tijdje in Londen, zoekt ze haar moeder en vindt ze een zus. Het leest heerlijk weg, maar het verhaal blijft een beetje aan de oppervlakte hangen. Geen enkel verhaal wordt serieus uitgediept, behalve het verhaal van de buurvrouw, van het koffiehuis. Toch is het zeker een aanrader!

****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.