De Bouquet-boekjes en doktersromans die we allemaal niet lezen…

kerst-met-sarah-morgan  kerstspecial winterspecial winterspecial2

Bijna iedereen om me heen beweert niet te houden van boeken die onder de zogenoemde Bouquet-reeks of Doktersromans vallen. Toch zijn het zo’n beetje de meest gelezen boeken onder de romans. Het lijkt er op dat mensen (meestal vrouwen uiteraard in dit geval) zich schamen en niet willen toegeven echt wel eens zo’n boek lezen. Waarom zou je je daarvoor moeten schamen? Het wordt beschouwd als minderwaardig, weinig inhoudelijk… Misschien is dat waar. Maar als je er plezier aan beleeft is er niets mis mee. Lezen is iets waarvan je moet genieten. Ik lees ook af en toe een Bouquet-boekje of Doktersroman en ik kom daar gewoon voor uit. En soms zitten daar juweeltjes tussen! Maar het mooiste van alles is, dat ik vaak niet eens weet dĂĄt ik het lees. En dat gaat voor heel veel mensen op. Zo ben ik een Sarah Morgan-, Robyn Carr- en een Nora Roberts-liefhebber. Sarah Morgan, Robyn Carr en Nora Roberts schrijven mooie Feelgood-romans en/of spannende romans met een goede portie diepgang. Maar ze schrijven ook boeken in de ‘Bouquet-stijl’. En die worden door Harlequin dan gebundeld en gepresenteerd als ‘Kerst met Sarah Morgan’ of: ‘Winterverleiding’. Of hun Bouquet-boeken/Doktersromans worden heruitgegeven zonder dat ‘Bouquet’ en dan ziet het er opeens uit als een ‘gewone’ roman. Dit gebeurt ook met andere auteurs. En die boeken worden dan wĂ©l openlijk gelezen en dan zegt men nog doodleuk: Nee, van Bouquet-boekjes houd ik niet. Ja jaaaa.

Sarah-Morgan Robyn-Carr2 Nora_Roberts

Van links naar rechts: Sarah Morgan, Robyn Carr en Nora Roberts. Voor meer informatie, klik afzonderlijk op de foto’s. Opent in nieuw tabblad of venster.

Als amateur schrijver vind ik Bouquet-boekjes schrijven een hele kunst. Het is een vak apart. Ga er maar eens aanstaan. En ik denk dat iedere vrouw die graag mooie romans leest ook wel eens dat Bouquet-boek of Doktersroman leest, al dat niet bewust. En dat geeft niet. Het zou pas erger zijn als je het tegen je zin in leest. Lezen is genieten, is even in een andere wereld vertoeven, andere mensen ontmoeten, het mee beleven van andere levens, is ook leren en ontdekken. En als je dat met plezier doet is het goed. 

Marjon.

7 gedachten aan “De Bouquet-boekjes en doktersromans die we allemaal niet lezen…”

  1. Helemaal mee eens Marjon, ik lees ze zelf ook graag , zeker van bepaalde schrijvers.
    En ook krijgt hqn er steeds meer mooie boeken bij, met meer diepgang en een goed verhaal.
    Alhoewel ik de doktersromannetjes en intiem weer niet lees, maar ook hier zullen fans van zijn, anders werden ze niet zoveel verkocht. En het gaat er niet om WAT je leest maar dat je er van geniet.

    1. Weet je nog die Kerst met Sarah Morgan (3 in 1)? Daar zaten 2 doktersromans in en jij vond ze net zo mooi als ik. Soms lees je dat soort boeken gewoon wel en we gaven de 1 zelfs 5 sterren! Maar je hebt helemaal gelijk: het gaat er om dat je er van geniet! En dat doen we 😀

  2. Marjon, ik schaamde me er eerst ook voor. Maar ik ben een hele grote fan van de hqn serie aan het worden. Ik geniet van het lezen en ik vind mijn ontspanning erin. Dat is het belangrijkste voor mij. Een ander denkt er maar het hare van.

    1. Vind ik ook, Tamara! Het is jouw leven en je moet het zelf doen. En de boeken worden dus echt heel veel gelezen. Dus heel veel mensen liegen er ook nog om. Ik lees ze af en toe ook en ik plaats ze gewoon hier. En waarom ook niet? Het is zeker ontspannend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.