De jasmijnzussen

jasmijnzussen

Auteur: Corina Bomann
Uitgever: Boekerij
Jaar: 2015
Bladzijden: 448

Over het boek:
Modefotografe Melanie Sommer is net terug van een werkreis naar Vietnam, het land van haar voorouders, als ze te horen krijgt dat haar verloofde Robert onderweg naar huis een auto-ongeluk heeft gehad en in coma is geraakt. Ten einde raad zoekt ze haar overgrootmoeder Hanna op. Hanna merkt hoezeer haar kleindochter met haar lot worstelt en begint voor het eerst iets te vertellen over haar eigen leven. Over haar dramatische jeugd in het exotische Saigon, over het schitterende Berlijn van de jaren twintig en de grote liefde die ze daar vond, over de moeilijke tijden tijdens de oorlog en de nieuwe start die ze daarna maakte als hoedenontwerpster in Parijs. Hanna heeft veel verloren, maar ook oneindig veel gewonnen. Als Melanie dat beseft, weet ze dat haar beste tijd nog steeds voor haar ligt.

Mening Natasja:
Zodra Melanie te horen krijgt dat Robert een ongeluk heeft gehad, stort haar wereld in, en niet alleen haar wereld maar zij zelf ook.
Na lang aan het bed van Robert te hebben gezeten neemt ze een time out en gaat naar haar overgrootmoeder en oma.
Het boek grijpt je vanaf het begin, maar als ze eenmaal bij haar overgrootmoeder is en Hanna over haar verleden begint te vertellen word het nog mooier en aangrijpender.
Hanna heeft zoveel meegemaakt en heeft dit nooit tegen haar eigen dochter verteld, en vind dat het tijd word dat iemand er van weet, en neemt Melanie in vertrouwen.
Het is niet alleen aangrijpend voor Melanie om hier naar te luisteren maar ook leert ze hier erg veel van en merkt ze dat ze samen best nog wat gemeen hebben.
Vooral Hanna heeft een plaatsje in mijn hart gekregen, zo moedig en krachtig, maar vooral zag ik haar goed voor me zoals ze nou zou moeten zijn, een lieve oude vrouw.
Een boek met een goed verhaal dat je niet snel vergeet.

*****

Mening Marjon:
Wat een prachtig boek. Vanaf de eerste bladzijde word je er in meegezogen en als je het boek even weglegt, houdt het je nog bezig. De titel vind ik een beetje misleidend (maar wel mooi!) omdat het verhaal vooral over Hanna gaat en niet over Tanh. Een minpunt in het verhaal vind ik dat sommige veranderingen wel erg makkelijk gaan en als er iets moeilijks op het pad van Hanna kwam, kwam er vlak daarna wel weer iets wat bijna te mooi was om waar te zijn. Maar aan de andere kant mag dat: het is fictie. De schrijfstijl is erg toegankelijk, het verhaal kent sfeer en emoties zonder dat er teveel wordt weggegeven. Er is diepgang en een lichte voorspelbaarheid. Ik neig naar 4,5 ster maar ik doe niet aan halfjes en dus geef ik de volle 5.

*****
Marjon

*****

Natasja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.