De levens van Stella Bain

delevensvan


Auteur: Anita Shreve
Uitgever: Bruna
Jaar: 2014
Blz: 272

Korte samenvatting:
Londen, 1916. Wanneer een verwarde Amerikaanse vrouw in hun tuin wordt aangetroffen, nemen neurochirurg August Bridge en zijn echtgenote Lily haar in huis.
Deze `Stella’ heeft als verpleegster aan het front in Frankrijk gewerkt, maar kan zich niets meer herinneren van de tijd voor ze vier maanden geleden gewond raakte op het Franse slagveld. Langzaam komt haar geheugen echter terug en herinnert ze zich waarom ze haar man en kinderen in de steek liet om tijdens de eerste wereldoorlog in Europa de soldaten te gaan helpen.

Mijn mening:
Wat een prachtig boek is dit. Het verhaal wordt levensecht verteld, ook de gruwelijke details in de veldhospitalen worden neergezet zoals het is. Het verhaal beschrijft hoe een Amerikaans vrouw, die haar geheugen kwijt is, langzamerhand door gesprekken en tekeningen, haar geheugen terug krijgt. Eerst leef je mee met “Stella” bij haar werkzaamheden aan het front in Frankrijk. Dan volgt er het gedeelte dat ze haar geheugen kwijt is en er alles aan doet om het terug te krijgen. Het laatste gedeelte vind plaats in de rechtszaal. Dit boek is een dikke 4*, het enige minpuntje vond ik dat het verhaal eigenlijk twee keer verteld word. Eerst maak je het mee, belevingswereld, de tweede keer word het verteld door getuigenissen. Wel worden er dan ook weer andere details vermeldt. Al met al zeker een aanrader.

****

Clasien.

EĂ©n gedachte over “De levens van Stella Bain”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.