De man die zijn schaduw zocht (Millennium 5)

 

Auteur: David Lagercrantz
Uitgever: Signatuur
Jaar: 2017
Bladzijden: 352

Over het boek:
Lisbeth Salander zit voor korte periode in de gevangenis. Ze probeert zich zoveel mogelijk afzijdig te houden van haar medegevangenen om conflicten te vermijden. Wanneer ze het toch opneemt voor een jonge vrouw uit Bangladesh in de cel naast haar, wordt ze onmiddellijk uitgedaagd door de bendeleidster Benito.

Holger Palmgren bezoekt Lisbeth en vertelt haar dat hij documenten heeft ontvangen over hoe slecht ze als kind door de autoriteiten is behandeld. De sporen leiden naar een zekere Leo Mannheimer, partner van een welgestelde effectenhandelaar. Hoe is zijn verleden verbonden aan dat van haar? Lisbeth vraagt Mikael Blomkvist, zonder verdere toelichting, onderzoek naar deze Leo te doen. Ondertussen worden de dreigingen van Benito en haar bende aan Lisbeths adres steeds serieuzer.

Mening Marjon:
Veel mensen geven af op het feit dat de oorspronkelijke serie door Stieg Larsson geschreven is en dat David Lagercrantz nu met zijn pareltjes aan de haal gaat. Ja en nee. Stieg heeft misschien de basis gelegd voor de mensen en hun achtergrond in dit verhaal, maar David Lagercrantz heeft dit wel zelf geschreven. Alleen ga je Рals je enthousiast bent over de eerste drie- door Stieg Larsson geschreven Рdelen wél vergelijken. En dat doe ik ook. En dan zeg ik: David Lagercrantz schrijft niet slecht, maar haalt het niet bij Stieg Larsson. Ik vond vooral Lisbeth Salander zo goed neergezet in die eerste drie delen en ze komt in dit deel totaal niet meer uit de verf. Er wordt weliswaar een poging gedaan, maar het is niet overtuigend genoeg. Het verhaal zit goed in elkaar, maar mist echte spanning en kent zelfs saaie stukjes. Het verhaal is ook verwarrend omdat er eigenlijk twee verhalen lopen die als enige gemeenschappelijke noemer Lisbeth hebben, maar verder niets met elkaar te maken hebben. Ik schrijf deze auteur en deze serie niet af, maar dit boek vind ik toch eigenlijk zijn geld (14,99 voor een eBook!) niet waard. Jammer.

***

Marjon.

Voorgaande delen:

    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.