De nieuwe eReader :-)

Koboaurahd

Zoals jullie weten lees ik liever digitaal. Om de simpele reden dat ik vaak onderweg ben en veel lees. Het voordeel is natuurlijk het meeslepen van gewichtsloze boeken, maar ook je privacy. Ik reis veel met het OV en niemand kan zien wat jij leest als je vanaf je reader (zoals ik het noem) leest. Maar ook readers slijten. De accu van mijn Sony liep de laatste tijd erg terug. Ik heb hem nog gereset, terug naar de fabrieksinstellingen, maar dat bood maar even soelaas. Een nieuwe Sony reader kopen dus? Dat ligt voor de hand; ik ben erg tevreden over Sony. Maar Sony is helaas gestopt met het produceren van eReaders. Dus dan maar verder kijken. En al gauw kwam ik bij de Kobo Readers terecht. Over het algemeen zijn gebruikers tevreden en ze zouden zich kwalitatief aan de Sony’s kunnen meten. Je oriënteren op het merk is één ding; dan volgt het uitzoeken welk type je dan wil hebben.

kobo-aura-diverse

Het werd de Kobo Aura HD. Ik bestelde er direct een hoesje bij en een geheugenkaart. En gisteren ging ik er mee aan de gang. En dat viel tegen. Het apparaat moest al meteen allerlei updates doen. Geduldig wachten dus. Intussen vulde ik de geheugenkaart en deed andere dingen. En toen waren de updates geïnstalleerd en begon het configureren. En dan wordt je op een gegeven moment gevraagd je te registreren. Dat wilde ik niet. Waarom moet ik me ergens registreren? Maar het configureren werd stopgezet als ik dat niet deed. Je wordt dus verplicht. Ik koos er uiteindelijk voor me te registreren met mijn Bol-account. Maar terwijl dat werd voltooid, werden automatisch alle gekochte eBooks gedownload uit mijn Bol-account. Dit wilde ik helemaal niet, maar ik kon het niet meer stopzetten. Pas als dat is gebeurd, kun je het automatisch synchroniseren uitschakelen, de WiFi uitschakelen en de boeken verwijderen. Waarom ik dat wilde? Ik gooi een gelezen boek vaak van mijn reader af én ik had alle Bol-boeken al op mijn geheugenkaart staan. Ik vind deze dwangmatige functie een absoluut minpunt. Daarna was hij uren bezig de boeken van mijn geheugenkaart te verwerken. Geduld is echt een schone zaak.

geckocollageMaar toen ik de reader dan echt in gebruik kon nemen was ik blij. Heel blij. Wat een heerlijke reader! Vergeleken mijn Sony wel dikker en iets zwaarder, maar dat ben je zo kwijt. Het grote voordeel is het iets grotere scherm (6,8 inch), de mogelijkheid het scherm te verlichten en die verlichting aan te passen. Het licht schijnt niet echt; het licht hoogstens de bladzijde heel subtiel op. Verder heb ik een zogenaamde sleepcover gekocht. Zodra je de cover dichtslaat, gaat je reader vanzelf in slaap.

Jammer dat je je moet registreren bij een boekwinkel of bij Social Media. Dat laatste valt voor mij al af; ik zie de toegevoegde waarde niet. Dus kom je bij een winkel die eBooks verkoopt terecht. Ik koop meestal bij Bol, maar ook wel bij andere boekwinkels. Ik houd er niet van een kostbaar zelf betaald apparaat verplicht te moeten koppelen aan welke instelling dan ook. Ik bepaal dat liever zelf. De Sony’s heb ik ook nooit geregistreerd. Maar uiteindelijk zal het leesplezier zeker opwegen tegen deze ergernissen. Ik ben verder heel tevreden!

Voor meer info, klik op een van de afbeeldingen.

Marjon.

24 gedachten over “De nieuwe eReader :-)”

 1. wauw gaaf dingetje, vriendin van mij heeft laatst die met het licht gekocht, heb die ook mee geregistreerd en duurde inderdaad lang, maar alleen bij kobo, is éénmalig geweest en daarna gewoon alles met calibre. ik vond het een gaaf ding dus als mijn reader het begeeft( niet te hopen) ga ik ook voor de kobo. veel plezier ermee.

  1. Natasja, bij Kobo kon ook. Daar verkopen ze ook boeken. Maar ik koop meestal toch bij Bol. Ik werk verder met de geheugenkaart, hoewel de reader op wifi kan, dus dan kun je rechtstreeks uit de winkel er op zetten. Heb jij nu ook een Sony? Dank je wel!

   1. ja ik heb ook een sony ,al een oudje hoor de 650. jammer dat ze niet meer gemaakt worden maar ik hou ook wel van nieuwe snufjes 😉 ,vind het nog steeds jammer dat ze niet de covers in kleur aan geven, lijkt het nog echter

    1. Ja dat van die covers in kleur… Zou geweldig zijn hè. Dat kunnen ze gewoon niet, dat E-ink is alleen zwart-wit. Die 650 heb ik hier ook liggen, ook met een accu die nog heel kort meegaat. Ook werd het contrast steeds minder. Ik ben al aan mijn vierde reader – maar ik had dan ook als een van de eersten hier een reader. Toen waren er nog maar weinig eBooks te koop. Mijn eerste was de 350 van Sony.

 2. Dat registreren is inderdaad jammer, maar tegenwoordig moet je je helaas bij allerlei dingen registreren wil je een stap verder komen. Ik hou daar ook niet van, maar het is niet anders. Maar als de reader voor de rest erg goed bevalt, dan is dat in ieder geval een groot pluspunt. Heel veel leesplezier emee!

  Gr!

  1. Wat ik vooral vervelend vond is dat ik het synchroniseren pas kon uitzetten nadat al mijn Bol-boeken er al op stonden. Ik heb ook een paar kookboeken gekocht, maar die zet ik altijd op mijn iPad, want een kookboek moet je echt in kleur zien. Maar de reader bevalt inderdaad! Dank je wel!

 3. Gaaf een nieuwe reader! Dat verplichte registreren is stom, maar je komt er bijna niet meer onderuit he… Veel leesplezier! Handig zo’n sleepcover (wist niet dat je dat zo noemt) die hebben wij ook bij de Ipad.

  1. Nee, je komt er niet meer onderuit, ik vond alleen dat automatisch synchroniseren zo belachelijk. Maar goed, nu is hij naar mijn zin 🙂

   Bij de iPad noemen ze dat weer een smartcase. Haha, verschil moet er zijn, maar het is natuurlijk hetzelfde.

 4. En leuk kookboeken! Ik heb Plenty More op het oog maar die vraag ik met kerst/sinterklaas
  Gebruik de Ipad ook weleens als kookboek door recepten via internet op te zoeken!
  Apart he dat Sony is gestopt met het produceren van E-readers.

  1. Ik heb via de appstore 3 kookboeken uit de serie Fotokookboek gekocht. Ze kosten 3,59 en ze zijn ideaal! Ik heb gekocht: Gezin, Bakken en Kookboek. Er is geloof ik ook een vegetarisch kookboek. Maar ik heb laatst bij Bol Mijn Pure Keuken 2 van Pascale Naessens en Het Grote Libelle Kookboek (met recepten op seizoen) aangeschaft. En die zet ik dan op mijn iPad!

   Ja, het zal niet lonend geweest zijn voor Sony?

 5. Gaaf je nieuwe reader. Ik kan ook niet meer zonder, ook al lees ik ook nog steeds “gewone” boeken. Veel leesplezier met deze nieuwe aanwinst.

  1. Soms als het lezen niet lukt, pak ik ook weer een papieren boek. Dat doet dan net even wat meer vreemd genoeg. Boekwinkels maken me nog steeds erg blij, dat gaat nooit over. Daar kan een digitaal boek niet tegenop.

 6. Ik heb al vaker gehoord dat het uploaden bij een KOBO reader wat moeizaam gaat. En wat raar dat je je verplicht moest registreren..!? Gelukkig is het uiteindelijk allemaal goed gekomen 😉 Handig zo’n sleepcover. Kun je met dat lichtje ‘s avonds in bed ook goed lezen, of heb je dan toch nog een gewoon bedlampje nodig?

  1. Geen lichtje nodig 🙂 Ik heb wel een lamp op mijn nachtkastje natuurlijk, maar ik heb hier aan de eettafel (waar ik graag vertoef) niet zo goed leeslicht, of ik moet de grote lamp aandoen (ongezellig). Maar nu doe ik het lichtje in de reader aan. En dat is ook nog in te stellen. Het ziet er net uit alsof de bladzijde witte wordt en het contrast verhoogt en dan staat het nog op de laagste stand. Echt ideaal!

 7. Heb het ontvangen! Ga denk ik eentje op de Ipad zetten van de week.
  Ziet er uit als heel overzichtelijk zo met die plaatjes.
  Weet niet hoe dat werkt met IMessage eigenlijk?

  1. iMessage kun je via Instellingen en dan Berichten aanzetten. Dan is het niet alleen sms, maar ook een soort chat via iPhones, iPad, enz. Ik heb mijn iPad en MacBook er ook mee verbonden en ontvang nu zelfs smsjes op mijn MacBook. Ideaal!

 8. snik snik mijn reader is ook dood denk ik, gister vastgelopen en doet niks meer ,alex heeft paar keer proberen te resetten maar niks ,nu hang ie aan de oplader, in de hoop dat ik hem nog kan reanimeren. heb gisteren het boek waar ik mee bezig was op de tablet gezet, maar dat is zwaar lezen zeg. word vervolgt……

  1. Oh nee hè, Natasja 🙁 Dat is niet leuk. Terug naar fabrieksinstellingen? Of soms een paar uur wachten (heb ik ook meegemaakt). Ik heb lezen vanaf de iPad ook wel gedaan, maar dat is het niet hoor. Ik wil ook alleen maar de reader. Ik zal heeeeel hard duimen!!!!!

 9. Ja laatst met die update kreeg ik ook ineens een oproep vanaf de Ipad
  dat iemand belde met H. zijn nummer. Die is daaraan gekoppelt
  namelijk. Dat snel maar weer uitgezet.
  Imessage staat hieraan. Maar werkt dus blijkbaar niet (te verouderd misschien mijn Iphone 4, ergens in de helft van volgend jaar een nieuwe!)
  Van de week kijken of we dat voor elkaar krijgen met het kookboek op de Ipad. H. moet mij hier maar even bij helpen.

  1. Gaat vast wel lukken met dat kookboek 🙂 Ik hoor het wel!

   Ik ben de enige die hier met Apple werkt, dus voor mij is het wel handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.