De schaduw van mijn moeder

 

Auteur: Nikola Scott
Uitgever: Harper Collins
Jaar: 2018
Bladzijden:

Over het boek:
Hoe ontdek je de waarheid over het verleden als de enige persoon die erbij was niet meer leeft?
1958. De jonge Elizabeth wordt naar het landgoed van de rijke familie Shaw gestuurd, zodat ze de laatste dagen van haar zieke moeder niet hoeft mee te maken. Daar wordt ze verliefd, zonder iemand in de buurt om haar te waarschuwen voor haar na√Įviteit.
Tientallen jaren later denkt Addie dat ze, ondanks hun moeizame relatie, alles weet over haar recent overleden moeder Elizabeth. Wanneer er een vreemde vrouw voor de deur staat die beweert dat ze Addie’s zus is, is ze verbijsterd. Is Addie’s hele leven dan √©√©n grote leugen?
Addie moet zien te achterhalen wat er tijdens die ene zomer is gebeurd, die zonovergoten zomer waar haar moeder nooit over sprak, en de nacht die het leven van een jong meisje voor altijd veranderde.

Mening Marjon:
Dit is een boek dat me voorlopig niet zal loslaten. Het echte verhaal speelt zich nog geen 60 jaar geleden af en het is een wereld van verschil met hoe men nu in het leven staat. Toen was je als ongehuwde moeder paria en niet bepaald iemand die liefde, warmte of aandacht verdiende. Als Lizz in de jaren 50 zwanger wordt en de vader niet met haar trouwt is ze een schande voor haar vader. Het is dan 1958. Ze wordt afgevoerd naar een tehuis voor ongehuwde moeders en het is daar meer dan afschuwelijk. Veel meer kan ik over dat verhaal niet loslaten. Wel over 40 jaar later, als haar dochter er achterkomt dat er toen veel meer is gebeurd. Omdat Lizz niet meer leeft moet dochter Addie zelf achter de waarheid aan. En die is heel anders dan ze verwacht. Prachtig verhaal met veel diepgang, leest prettig en je legt het boek niet makkelijk weg. Aanrader!

*****

Ik ontving dit boek van de uitgever, waarvoor mijn hartelijke dank.

Mening Clasien:
Een boek met twee verhalen die alles met elkaar te maken hebben.
1958: wat gebeurde er in het leven van Elizabeth een jonge meid, die al veel heeft meegemaakt. Wanneer zij tijdens haar vakantie aan de Engelse kust vertoeft is het één groot feest. De gevolgen zijn echter desastreus voor haar toekomst.
Dan het verhaal van Addie, woont in een leuk gezin, maar de relatie met haar moeder is altijd gespannen. Ze weet echter niet waarom, wat doet ze fout.

Wanneer je verder doorleest valt alles op zijn plek, de harde waarheid over de jaren 50, het moederschap.
Je leeft mee met beide hoofdpersonen, vooral het verhaal van Elizabeth vond ik prachtig.
Net geen 5* maar 4* omdat ik het soms iets te langdradig vond, dit geldt over Addis’s leven.

****

Marjon en Clasien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.