De sleutel

Auteur: Kathryn Hughes
Uitgever: The House of Books
Jaar: 2018
Bladzijden: 368

Over het boek:
1956. Ellen werkt als leerling verpleegkundige in een krankzinnigengesticht in een Engels dorpje. Daar bouwt ze een band op met een bijzondere patiënte.Wanneer diens behandelend arts in opspraak raakt wordt Ellen gedwongen een pijnlijke keuze te maken.
2006. Sarah wil een boek schrijven over het oude gesticht. Ze ontdekt een koffer met schokkende inhoud van een vrouw die daar vijftig jaar geleden gedwongen werd opgenomen. De inhoud van de koffer leidt Sarah naar een vergeten tragedie, een verloren liefde en een oud onrecht dat alleen zij kan rechtzetten.

Mening Clasien:
Wat een prachtig verhaal over de verschrikkingen in het krankzinnigengesticht “Ambergate” waar de vader van Sarah vier jaren heeft gewerkt als psychiater.
Sarah doet onderzoek naar deze instelling en wat er daar in het verleden heeft afgespeeld, niet wetende dat haar vader hierin een belangrijke rol speelt.

1956: Amy wordt opgenomen en onder behandeling gesteld bij de dienstdoende arts (Sarah’s vader) ze ontwikkelen een speciale band.
Wanneer deze arts per omgaande vertrekt volgt er voor Amy een vreselijke periode.

2006: Sarah vindt in de ruĂŻne van “Ambergate” koffers met inhoud van de betreffende personen die daar op dat moment woonden. Hier zit ook de koffer van Amy bij met een persoonlijk briefje. Sarah wil uitzoeken wat er destijds is gebeurd.

Wat volgt is een prachtig verhaal over het leven in een krankzinnigengesticht in de jaren 56, hoe men omging met de psyche van de mens. Gelijktijdig ontwikkeld zich het verhaal rond “Ambergate” door de ontdekkingen van Sarah.
Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes na 50 jaar in elkaar.

De voorkant van het boek geeft exact de inhoud weer, het belangrijkste zijn de sleutel en de brief in de koffer.
Prachtig en subliem weergegeven.

Het verhaal krijg 5* is een absolute aanrader en komt op mijn favorietenlijst.

*****

Clasien.

3 gedachten aan “De sleutel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.