De terugkeer

Schrijver: Robin Pilcher
Uitgever: Uniekboek
Jaar: 2010
Digitaal Aantal blz: 302

Over het boek:
Wanneer Claire Barclay hoort dat haar geliefde stiefvader een beroerte heeft gehad, besluiten zij en haar man Art vanuit New York naar Schotland te vliegen om gedurende de zomer voor Leo te zorgen. Leo blijkt niet meer zelfstandig te kunnen wonen, maar weigert zijn vertrouwde huis te verlaten. Art komt met een plan om de woning te verbouwen tot conferentieoord en ernaast een cottage voor Leo te laten bouwen. De situatie wordt gecompliceerd als Claires oude vlam, Jonas Fairwether, de verzorger en vertrouweling van Leo, voorstelt om het huis en het land te veilen. Dan ontdekt Claire dat er een aanvraag is ingediend om een bouwproject te starten op het land van Leo. Ze begint te vermoeden dat Jonas misbruik probeert te maken van de oude man. Maar is dat echt zijn enige motief?

Note:
De omschrijving klopt niet helemaal, want de stiefvader van Claire heeft zijn heup gebroken – een heel verschil met ‘een beroerte krijgen’.

Mening Marjon (23-1-2011):
De moeder van Robin Pilcher  is mijn ‘all time favourite’ onder de romanschrijfsters: Rosamunde Pilcher. Ik denk dat niemand haar kan evenaren (wat mij betreft) en ook haar zoon niet. Onbewust ga je zijn schrijfstijl vergelijken met die van zijn moeder. En dat is natuurlijk niet eerlijk. Hoewel er absoluut herkenningspunten in zitten, heeft hij vooral een eigen schrijfstijl en die mag er zijn.
Eerst moest ik een beetje inkomen. Er spelen drie tijdvakken en die springen nogal heen en weer. Het is absoluut niet verwarrend, maar het haalt de vaart een beetje uit het verhaal. Totdat deze tijdvakken bij elkaar in het ‘heden’ komen en dan komt er pas echt vaart in en laat het verhaal je niet meer los. Normaal lees ik ‘s avonds een half uurtje in bed voor het slapengaan, maar gisteravond moest en zou ik verder lezen en las het ver na 12 uur uit. Dat zegt genoeg. Ik ben onder de indruk! Het is een verrassend verhaal, met veel emoties, met een stukje spanning en het leest heerlijk weg. Uiteraard speelt het, net als veel boeken van zijn moeder zich af in Schotland, waar Robin opgroeide.

Note:
Voor wie het weten wil: Rosamunde Pilcher komt uit Cornwall, maar ze trouwde met een Schot en verhuisde daarheen. De boeken van Rosamunde spelen zich daarom ook vaak af in Cornwall. Veel van Rosamunde’s boeken zijn verfilmd. Rosamunde Pilcher overleed op 6 februari 2019 op 94-jarige leeftijd. Ze schreef al jaren geen boeken meer, beschouwde zichzelf als ‘met pensioen’.

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.