De vliegeraar

Auteur: Khaled Hoesseini
Uitgever: De bezige bij
Jaar: 2006
Bladzijden: 352

Over het boek:
Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: ‘Amir en Hassan, de sultans van Kabul’. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader.
Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. ‘Voor jou doe ik alles!’ roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.
Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur.

Mening Marjon (10 september 2007):
Dit is een heel mooi boek. Een aanrader, helemaal voor de mensen die nu zeggen dat het niets voor hen lijkt! Want zo dacht ik ook. Ik heb het boek uiteindelijk gekocht omdat ik dat voor 6,50 bij De Slegte kon doen. En ik moest er eerst even inkomen, de hoofdpersoon kwam eerst gewoon niet leuk over en voorwaarde om een boek leuk te vinden is voor mij toch wel dat ik me een beetje kan identificeren met de hoofdpersoon.

Maar opeens zat ik er helemaal in en hoewel ik wist dat Taliban erg is (dat weten we allemaal), wist ik dus niet dat het zĂł erg is! Je kunt het vergelijken met de Nazi’s. Net als de etnische zuivering en een soortiment van Apartheid. Heel leerzaam, schokkend ook. Maar vooral: een mooi boek, met een mooi verhaal! En het leest heel makkelijk. Lezen dus!

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.