De weemoedjaren

weemoedjaren

Auteur: Han van Bree
Uitgever: Spectrum
Jaar: 2015
Bladzijden: 216

Over het boek:
Het dagelijks leven in jaren vijftig en zestig

Uitgebreid geïllustreerd

In het collectieve geheugen is het tijdperk van de wederopbouw, van ongebreidelde economische groei en voortdurende vooruitgang, uitgegroeid tot een mooie en vooral knusse tijd. Veilige jaren waarin kinderen het vanzelfsprekend beter zouden krijgen dan hun ouders. En dat gebeurde ook. Iedereen deelde in de welvaart en de verzorgingsstaat was nog betaalbaar. Naar ouders werd geluisterd, er was ontzag voor oom agent en de meester hield orde in de klas. De schone was hing op maandag te wapperen in de wind, woensdag was gehaktdag en op vrijdag aten de katholieken vis. De televisie deed zijn intrede: eerst bij de buren, later bij iedereen. Er was maar één zender en daar keek iedereen naar. Keuzestress bestond nog niet.

De oliecrisis van 1973 luidde een nieuwe tijd in. In de woorden van minister-president Joop den Uyl: “Het wordt nooit meer zoals het was.” De Weemoedjaren schetst een beeld van wat we in de huidige, kille en zakelijke maatschappij lijken te ontberen: veiligheid en saamhorigheid, het geloof samen aan een betere maatschappij te werken, het vertrouwen dat de wereld alleen maar schoner en vreedzamer kan worden en de mens alleen maar slimmer en rijker. Het goed is om daar eens bij stil te staan.

Mening Marjon:
Ik ben zelf van 1965 en dus middenin die veranderende jaren geboren. Ik heb daar niets van meegekregen, althans niet bewust. Toch was het bijzonder leuk dit boek te lezen (en te zien, want er zijn veel foto’s). En dat leverde toch wel veel herkenning op. De jaren 60 liepen nog een beetje over in de jaren 70. De jaren 50 waren nog veel meer ingetogen, de jaren waarin mijn ouders elkaar leerden kennen – ze trouwden in januari 1960. De jaren 60 waren revolutionaire jaren; alles veranderde. De TV en de auto waren er opeens ook voor de ‘gewone’ man en wat te denken van de wasmachine en de centrifuge. Ook de komst van aardgas bracht grote veranderingen teweeg. En eind jaren 60 kwamen de jongeren in opstand: Dolle Mina;s, de Provo’s. Het is allemaal in de leuke boek te lezen en te zien. Aanrader!

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.