Het wereldje van Beer Ligthart *****

beerligthart

Auteur: Jaap ter Haar
Jaar: 1973
Uitgever: Van Holkema en Warendorf
Blz.: 102

Korte omschrijving:
Beer kan het bijna niet geloven: door een akelige val is hij van het ene op het andere moment blind., Niets kan hij meer zien en dat maakt de wereld opeens helemaal anders. Beer zal alles opnieuw moeten leren. Het lijkt hem vreselijk om voortaan afhankelijk te moeten zijn van mensen. Maar hij leert mensen op een andere manier kennen en daar heeft hij de rest van nieuwe leven iets aan.

Mijn mening:
Beer Ligthart, een leuke, sportieve jongen met vele vrienden, krijgt een ongeluk waardoor zijn vertrouwde wereld uiteenspat. Niet alleen hijzelf, maar ook zijn vader, moeder en zusje worden uit hun veilige omgeving gehaald. Het verhaal begint in het ziekenhuis waar Beer terecht is gekomen na het ongeluk. Hier maakt hij een hechte vriendschap met een student, die hem helpt om zijn handicap te aanvaarden. Later thuis doen zijn ouders er alles aan om hem een zo’n gewoon mogelijk leven te laten leiden. Uiteindelijk nemen ze samen een beslissing die het beste lijkt voor iedereen. Dit verhaal heeft een hoge emotionele waarde, ik heb dan ook aan paar keer moeten slikken. Vertelt alsof het in je directe omgeving gebeurt.

*****

Clasien.

3 gedachten aan “Het wereldje van Beer Ligthart *****”

    1. Er is wat verwarring over de titel weet ik inmiddels. Het boek heeft tijdelijk ook De Wereld van Beer Ligthart geheten. Maar onder die naam is het boek niet meer verkrijgbaar. Dit is nu de gangbare titel en zover ik begrijp ook de originele titel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.