En dan nog iets

Schrijver: Paulien Cornelisse
Uitgever: Contact
Jaar: 2012
Aantal blz: 224

Over het boek:
En dan nog iets is meer dan de titel doet vermoeden. De opvolger van Taal is zeg maar echt mijn ding (2009) staat weer vol met onnuttige, maar toch amusante analyses van ons taalgebruik. Dit is geen postscriptum maar een update. Wat is het verschil tussen leuk en leuk-leuk? Wat zijn de fijnere nuances van nazi-Duits en porno-Duits? Wat is nouveau kak? Paulien Cornelisse (1976) is theatermaakster en columniste. Van Taal is zeg maar echt mijn ding zijn meer dan 400.000 exemplaren verkocht. In 2010 won ze de Tollens-prijs voor deze ‘opvallende literaire prestatie’. In hetzelfde jaar kreeg Cornelisse ook de Neerlands Hoop, voor haar cabaretwerk.

Mening Viv (1 maart 2012):
Het eerste boek van Paulien Cornelisse las ik in december 2009. En daar was ik heel enthousiast over. Echt leuk om na te denken over taal en waarom we bepaalde dingen wel of juist niet zeggen. Daarmee gaat Paulien in dit boek gewoon verder.
Vooral de beschrijvingen van scheldwoorden met mannelijke delen van het lichaam vond ik erg grappig. Ook de tekeningen met taalhumor tussen door maakte het leuk en snel leesbaar. Toch ben ik iets minder enthousiast dan over haar eerste boek. Niet vernieuwend genoeg ofzo denk ik! En ze springt erg van de hak op de tak, zit niet echt een lijn in of een verhaal. Op een cabaretachtige manier geschreven, “Taal is zeg maar echt mijn ding” had dat ook maar toen stoorde ik me er minder aan leek het. In een volgende boek mag ze het van mij wel over een andere boeg gooien. Dan zal ik die zeker ook weer gaan lezen.

****

Mening Marjon (2 april 2012):
Ik heb af en toe echt gelachen. Haar droge humor zie je ook weer in dit boek terug. Ze benadert taal niet als een taalpurtist, maar hee psychologisch (niet gek, want ze heeft psychologie gestudeerd). Toch vond ik dit boek niet zo sterk als haar eerste: Taal is zeg maar echt mijn ding. Op een gegeven moment had ik het ook wel gezien en las ik met tegenzin verder om dan toch weer ergens om te lachen. Al met al een kleine tegenvaller.

***

Viv en Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.