Gezond of gezondigd?

 

Auteurs: Christine Tobback en Kenny Meirleir
Uitgever: Standaard Uitgeverij
Jaar: 2011
Bladzijden: 192

Over het boek:
In Gezond of gezondigd? tonen Christine Tobback en Kenny De Meirleir aan dat gezonde voeding niet voor iedereen hetzelfde is. Wat voor de ene gezond is, kan bij de andere leiden tot slaapstoornissen, reumatische klachten, hoofdpijn, extreme vermoeidheid, overgewicht enzovoort. Slecht slapen door het eten van fruit, vermoeidheid na het eten van spaghetti bolognese, hartkloppingen en gewrichtspijn door peper: het kan allemaal. Je kunt supergezond eten en toch heel veel klachten hebben of met overgewicht blijven kampen. Voedselintoleranties liggen aan de basis van een groot aantal chronische aandoeningen. Je gezondheid begint met gezonde darmen.

De auteurs leren je nog bewuster om te gaan met je voeding, zodat je zelf kunt ontdekken wat goed voor je is en wat je beter vermijdt. Onze (over)grootouders deden dit intuĂŻtief. Terugkijken naar je kindertijd kan ook een gevoeligheid voor specifieke stoffen aan het licht brengen.

Mening Marjon:
Een interessant boek dat onderstreept dat veel aandoeningen (van diarree tot depressie) vaak als onderliggende oorzaak voedselovergevoeligheid heeft, iets waar ik over mee kan praten. De auteurs leggen uit dat er geen algemene regel is maar dat dit voor iedereen anders ligt. Ze laten ook zien waarom, wat er gebeurt in ons lichaam en bieden heel veel informatie. Een heel compleet boek dus, maar niet erg toegankelijk voor iemand die geen achtergond in voeding en gezondheid heeft: veel chemische namen, afkortingen en complexe alinea’s over onze spijsvertering met zijn enzymen, hormonen en meer. Ik heb wel die achtergond vanuit mijn studie en zelfs ik vond het af en toe wat taai. Heel jammer, want ik denk dat heel veel mensen baat kunnen hebben bij de informatie van dit boek.

***

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.