Het goede leven

Auteur: Annegreet van Bergen
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact
Jaar: 2018
Bladzijden: 352

Over het boek:
In “Het goede leven’ pakt Annegreet van Bergen de draad op van haar bestseller “Gouden jaren’. Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden zorgden ervoor dat de wereld letterlijk en figuurlijk werd opengebroken. Met bromfiets of auto kwamen we steeds verder van huis. Televisie bracht onbekende landen en volkeren de woonkamer binnen.
Van Bergen laat met nieuwe observaties en anekdotes zien hoe de sterke naoorlogse groei het leven in Nederland onherkenbaar heeft veranderd. De tijd is voorbij dat verloofde stellen jaren moesten sparen voor hun uitzet of dat mensen maanden op een telefoonaansluiting moesten wachten. Welke vrouw wordt nu nog ontslagen als ze gaat trouwen? En wie biedt zijn gasten nog een rokertje aan?

Mening Marjon:
Ik las al ooit Gouden Jaren en daarom wilde ik dit vervolg ook lezen. En ik heb er weer van genoten, iets wat ook te maken heeft met het feit dat ik heel veel dingen herken en nostalgische gevoelens een grote rol spelen. De auteur laat zien hoeveel beter, rijker en luxer ons leven geworden is in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw tot aan nu. En daar heeft ze een heel goed punt. Maar ik voelde wel af en toe een beetje wrevel omdat ze vaak benadrukt dat we niets van deze luxe of rijkdom vanzelfsprekend mogen nemen en we het leven daarom zo nu en dan moeten vergelijken met toen. Ik denk dat dat zo niet werkt: wij groeien, techniek groeit, het leven groeit. Alles is altijd in beweging. De armoede van nu is op geen enkel vlak te vergelijken met armoede uit de jaren 50 of 60 en dat gaat ook op voor wat betreft gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Toen ik in 1985 trouwde kostte een wasmachine nog een vermogen (ruim 2000 gulden) vergeleken met nu maar ik was er vast niet blijer mee dan ik nu ben. Wel mogen we van tijd tot tijd eens beseffen hoeveel we eigenlijk hebben. Kleine kanttekening: de auteur laat af en toe haar mening doorschemeren (politiek gezien over Ă©Ă©n Europa en dat we maar heel dankbaar moeten zijn met wat we nu hebben). Ik neigde naar een ster minder, maar heb daar toch vanaf gezien. Het is vooral een bijzonder leuk boek met leuke anekdotes en voorzien van veel foto’s bij de verhalen. Echt een aanrader!

*****

Marjon

De voorganger:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.