Het jaar van de vlinder

hetjaarvandevlinder

Auteur: Brigitte van de Koevering
176 pagina’s
Uitgever: Aerial Media Company
Jaar: 2016

Over het boek:
In 1997 en 1999 worden Brigitte en haar man de dolgelukkige ouders van twee kinderen uit Colombia. Met volle teugen genieten zij van hun tweetal en alles staat in het teken van het creĂ«ren van een warm nest. De oudste groeit op tot een mooi, innemend, hartstochtelijk en extravert meisje. Ze heeft veel vrienden en vriendinnen, is dol op haar broer en is zojuist aangenomen op de opleiding van haar dromen. Lang heeft ze uitgekeken naar de periode na haar eindexamen want dan ‘begint het echte leven.’ Maar op 30 oktober 2014 besluit de dochter uit het leven te stappen en wordt het nooit meer zoals het was. In de daaropvolgende maanden probeert Brigitte het laatste jaar van haar dochters prille leven te ensceneren. Vanuit het perspectief van haar dochter zoekt ze naar antwoorden op de vragen die zij zichzelf stelt. Nietsontziend en met een pijnlijke eerlijkheid is zij beschouwer geworden van haar eigen leven door de ogen van haar zo geliefde kind. Het jaar van de vlinder is daarmee een ode aan het leven.

Recensie Clasien:
Dit boek is een waargebeurd verhaal, vertelt door de moeder over het leven van haar dochter en het abrupte einde. Ze heeft dit geschreven om twee redenen: allereerst om te laten zien hoe veerkrachtig mensen kunnen zijn en liefde het de moeite waard maakt om te vechten in moeilijke tijden. Ten tweede om eenzame mensen de moed te geven deze gevoelens te delen voordat het te laat is.

Andrea is geadopteerd en woont in een liefdevol gezin. Ook haar broertje Fabio is geadopteerd. Ze hebben een fijn leven, maar toch is Andrea niet gelukkig. “Het was alsof ik in een rollercoaster van emoties zat en mezelf niet kon stoppen. Degene van wie ik het meest hield en die het dichtbij me stonden wilde ik van me afstoten. Ik vertelde mijn ouders dat ik het allemaal zo zinloos vind. Bedoel je het leven, vind je het leven zinloos? Je stapt er niet uit hoor. Dan is alles kapot, dat mag je niet doen?” Mijn moeder wist het. Ze heeft het al die tijd voorvoeld.

Je leest het rauwe verdriet, maar ook de herinneringen aan mooie en gelukkige momenten. Het laatste gedeelte is de beschrijving van het leven een jaar lang na het overlijden. Andrea kijkt mee hoe haar ouders en broer verdergaan met vallen en opstaan. Hartverscheurend maar daarnaast prachtig beschreven hoe mensen moed putten uit de kleine dingen, zoals het zien van een vlinder, het voelen van een vleugje wind…

*****

Clasien.

2 gedachten over “Het jaar van de vlinder”

  1. Wat knap dat je dit als ‘moeder’ in dit geval adoptiemoeder kan opschrijven en als ik jouw woorden lees Clasien dan is het erg mooi, gevoelig en emotioneel verwoord. Ik ben eg benieuwd naar dit boek je hebt een mooie recensie geschreven. Het is altijd onbegrijpelijk en niet te behappen als mensen, vaak ook erg jong besluiten om uit het leven te stappen. Ze zullen dit ook niet zomaar doen en waarschijnlijk al jaren met problemen zitten, die voor de omstanders mss niet eens opgemerkt worden. Ik denk ook dat je het (schuld)gevoel als moeder krijgt dat je het niet goed hebt gedaan of iets over het hoofd hebt gezien om je dochter te kunnen helpen.
    Het lijkt me het ergste wat er is, om als moeder/oma, je kind en/of kleinkind te moeten verliezen aan een ziekte, ongeluk of in dit geval uit het leven te stappen.
    Bedankt Clasien voor deze recensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.