Het land van de Samen

hetlandvandesamen

Auteur: Annica Wennström
Uitgever: De Geus
Jaar: 2009
Bladzijden: 319

Over het boek:
Nieuwsgierig geworden door de vondst van vier Samische geweven banden op zolder vertrekt een jonge vrouw naar Noord-Zweden om haar familiegeschiedenis uit te pluizen. Een geschiedenis die begint met het meisje Njenna, dat in 1862 haar familie verlaat en in het zuiden een nieuw bestaan probeert op te bouwen. Maar de argwaan jegens de Samen en hun (vermeende) magische krachten is groot en haar leven – en dat van haar dochters en kleindochters – wordt getekend door hun anders-zijn.

Mening Marjon:
Ik kreeg dit boek van schrijfster Elly Koster, maar ik had het toen al op mijn wenslijst staan. Ik ben altijd gefascineerd door bijzonderen volkeren en ik wist helemaal niets van de Samen, of Sami. Door anderen worden ze Lappen genoemd, maar dat beschouwen ze zelf als een scheldwoord. Hoewel het boek fictief is, is het natuurlijk wel gebaseerd op wat er echt gebeurde. Het kostte me even moeite om er in te komen, maar ik ging al gauw van Njenna houden en dan wil je alleen maar verder lezen. Het is een mooi diep verhaal, maar het verdriet spreekt er uit. Wat is dat toch met ons mensen, dat we een bijzondere leefwijze van speciale volkeren willen vernietigen? Het gebeurde met de Aboriginals en met de Kelten, met de Schotten, noem maar op. Is het angst voor het onbekende? De vermeende magische krachten van de Sami zou misschien in strijd zijn met het christelijke geloof? Maar is het christelijke geloof dan iets wat alleen maar mag? En wie bepaalt dat? Er zijn nog steeds Sami, in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Ze strijden voor hun bestaan en ik hoop dat dit bijzondere boek daaraan bijdraagt. Het verhaal glijdt heen en weer van heden naar verleden zonder dat het verwarrend is. Prachtig indringend boek!

*****

Marjon.

3 gedachten aan “Het land van de Samen”

  1. Geweldig boek :-). Helaas heeft Annica daarna geen boek meer geschreven. Als je meer wil weten over de Saami dan is Veertig dagen zonder schaduw van Olivier Truc ook een aanrader. Wel een thriller, maar toch veel informatie over de Saami. Ik ben nu Fathoms of the Fenlake aan het lezen en die gaat over een eigen Saami universum. Heel apart :-).

    1. ‘Veertig dagen zonder schaduw’ ga ik ook ooit nog eens lezen. Het lijkt me een goed boek. En alles over de levenswijze van de Sami blijf ik altijd interessant vinden.

  2. Het is inderdaad een indringend boek. Het zet je aan het denken over de verhouding tussen mensen onderling. Je leert het een en ander over de cultuur van de Sami en dat maakt het ook bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.