Het oever (Het geslacht van Marle 1)

hetoever

Auteur: Annie Oosterbroek-Dutschun (meer over de auteur: KLIK)
Uitgever: Omniboek
Jaar: 1950/2013
Bladzijden: 210

Over het boek:
Eerste deel van een kloeke trilogie van de beroemde streekromancyclus Het geslacht Van Marle

In De Oever vindt de liefde van de rijke boerenzoon Jaap van Marle voor de eenvoudige Marrigje van Keulen geen genade in de ogen van zijn ouders. De liefde van Jaap voor Marrigje is ook een dolkstoot in het hart van Geertrui. Zij voldoet aan alle verwachtingen als rijke dochter van de ‘Zonnenhoeve’ en is al jaren in stilte verliefd op hem. Zij gunt Marrigje haar geluk, maar het is enorm moeilijk haar eigen jeugdillusie ooit boerin op ‘Het Oever’ te worden, op te geven De andere delen zijn De verte roept en Het bittere erfdeel.

Mening Marjon:
Mijn moeders favoriete auteur is Annie Oosterbroek-Dutschun. Ze is echter niet meer in staat om boeken te lezen en ik heb een aantal van haar boeken overgenomen. Waaronder de boeken van de serie Het geslacht van Marle. En boek 1 is nu uit en wat heb ik genoten. Ik werd meegenomen naar de rand van de Veluwe van voor de Tweede Wereldoorlog en keek mee naar het eenvoudige maar zware leven dat de boeren toen leidden. Jaap, de oudste zoon van Van Marle krijgt het zwaar als hij van een meisje beneden zijn stand gaat houden. Het kost hem uiteindelijk bijna zijn leven. In korte tijd gebeuren er veel zware dingen in het gezin Van Marle maar ze zijn hecht en geloven onwrikbaar in God, allemaal zaken die kracht geven. Komt Jaap er overheen? Krijgt hij zoveel zelfinzicht dat hij de juiste keuze kan maken? Een prachtig boek waar je je helemaal in kan verliezen.

*****

Marjon.

5 gedachten aan “Het oever (Het geslacht van Marle 1)”

  1. Marjon is een luisterboek niks voor je moeder..die zijn er toch voor mensen die slecht of niet meer kunnen lezen?
    heb het boek vroeger ook gelezen..heerlijk meeslepende triologie!

    1. Ze kan haar aandacht niet meer bij lange verhalen houden. En luisterboeken moeten afgespeeld worden en dan is er weer het probleem van een knopje (knopjes zijn lastig voor haar).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.