I love/hate smartphones

ilovehatesmartphones

Auteur: Arnoud Wokke
Uitgever: Spectrum
Jaar: 2015
Bladzijden: 176

Over het boek:
Het is eigenlijk gek. We hebben bijna allemaal een smartphone, maar het is niet bekend wat dat kleine apparaatje doet met ons lichaam, onze geest en onze maatschappij. De invloed van smartphones is immens, zo blijkt al je kijkt naar alle effecten die er zijn.
Hoe komt het dat we binnen een paar jaar zo afhankelijk zijn geworden van de smartphone? Is het wel goed dat we de hele dag door in contact met familie, vrienden en collega’s staan? Worden we niet helemaal gek van al die trillingen? Heeft het gebruik van de smartphone gevaarlijke gevolgen voor onze gezondheid? Wat gaat het doen met de vaardigheden en het wereldbeeld van onze kinderen? Wat zijn de etiquette rondom het gebruik van smarthpone?

In dit boek geeft Arnoud Wokke antwoord op al deze vragen. De gevolgen van de smartphonerevolutie blijken op heel veel plekken voelbaar.

Arnoud Wokke was zeven jaar geleden de eerste journalist die zich fulltime met smartphones ging bezighouden. Nu is hij een veelgevraagd expert op het gebied van digitale communicatie, met optredens op radio en tv.
(bron: Bol.com)

Mening Marjon:
Wat een leuk en interessant boek. Ik moet wel even aangeven dat ik gek ben op smartphones, alle technische snufjes, ze ook altijd begrijp en reikhalzend uitkijk naar nieuwe uitvindingen op dit gebied. Geef me een smartphone (iOS, Android of Windows) en ik begrijp het. Ik heb er gewoon iets mee. En ik luister altijd graag naar de tips voor nieuwe apps die Arnoud Wokke op Radio 10 geeft. Dit boek van hem is dus bijna voor mij geschreven 😉 Het vertelt over de veranderingen in ons leven sinds de komst van de smartphone. Dat zijn natuurlijk niet alleen positieve veranderingen. Onze privacy is behoorlijk in gevaar. Maar we leveren het bijna lachend in voor alles wat de smartphone ons in positieve zin geeft: al die mogelijkheden van het internet, maar ook als basis van technische snufjes in huis. Zo kan je kan er lichten, de verwarming en zelfs de gordijnen mee bedienen. We gebruiken de smartphone voor navigatie, om alles te googlen, maar vooral ook om meer in contact te zijn met familie en vrienden. Mensen die zich er tegen verzetten, kunnen dat doen tot ze een ons wegen; de smartphone blijft. Arnoud Wokke vertelt dat allemaal op prettige wijze, luchtig, soms met een vleugje humor en laat je even stilstaan bij wat een wonder dit alles is. Erg leuk om te lezen, interessant en ook nog informatief. Aanrader!

*****

Marjon.

6 gedachten over “I love/hate smartphones”

 1. Nee, ik heb er helemaal niets mee. Ik vind het b.v. een treurig gezicht als ik in het zwembad naar mijn kleindochter aan het kijken ben tijdens haar zwemles en ik zie rondom mij heen het “kijkende” publiek, niet richting zwembad maar de meeste met zo’n apparaat in hun handen……. Dat is nog maar een klein voorbeeldje waar ik het even bij laat….

 2. Ik begrijp je helemaal, Trudie. Maar het wordt niet meer anders. Die smartphone blijft en straks lopen veel mensen ook nog met een smartwatch rond. Ik ben geen mens die steeds over zijn smartphone gebogen zit, maar ik vind de mogelijkheden die het biedt grandioos. Uit dit boek blijkt ook dat het niet de smartphone is die verslavend werkt, maar bepaalde apps, zoals FaceBook. Een smartphone kan ook een verrijking zijn zonder er steeds mee bezig te zijn. Maar apps als FaceBook houden mensen gekluisterd aan het toestel.

  Groetjes, Marjon.

 3. Ik begrijp jou ook wel Marjon, het schept ook verrijking. Vroeger wilde ik eerst niet aan de telefoon maar op den duur doe je en moet je mee. Toen hetzelfde met de computer, daar hoef ik toch niet aan mee te doen, maar het werd noodzakelijk vanwege een studie in de verzorging. Met een niet al te best huwelijk in het verleden werd ik er bijna verslaafd aan omdat ik daar toen erg mijn vertier en afleiding in vond. Ik heb het nu niet meer zo nodig met een fijne relatie, een leuk leven en goed in mijn vel zittend. Voor mijn werk gebruik ik de PDA dus sta ik ook weleens gebogen daarover om te kijken wat collega’s ge-appt hebben of naar mijn route of andere zaken/berichten. Ik zal dit nooit fietsend doen zoals je veel jeugd ziet doen of op de scooter levensgevaarlijk. Marjon, ik blijf je volgen, je schrijft leuke recensies en ik vind het knap dat je zoveel leest. Ik ben in familieportret bezig een prachtig boek maar ik blijf dan weer steken in het boek en moet dan weer de rust zien te vinden om het verhaal op te kunnen pakken. Veel succes verder met deze site en het boeken lezen en met je verdere leventje. Ik blijf je volgen….
  Groetjes Trudie

  1. Nee, dat doe ik ook niet op de fiets. En er is ook een leven zonder Facebook en al die dingen. Het drijft bij sommige mensen inderdaad wel ver hoor. Er zou een soort etiquette moeten komen denk ik. Ik zie vooral de verrijking, maar ben er niet doorlopend mee bezig.

   Goed om te horen dat je lekker in je vel zit 🙂 Ik ook gelukkig en dat is ook wel eens anders geweest.

   Dank je wel voor je compliment 🙂 Er lezen ook anderen voor Uitgelezen hù. Mijn streven is zoveel mogelijk genres hier te plaatsen. Maar het is en blijft een hobby.

   Groetjes, Marjon.

 4. Ik heb niet eens een smartphone, ik heb nog zo’n klein ouderwets ding waar je alleen mee kan bellen en SMSsen, maar ik zie ook wel dat een smartphone best handig is ( vooral Apps als buienradar zijn voor een buitenmens als ik toch wel fijn)….maar goed, op het moment dat mijn telefoon er mee ophoudt , zal ik ook aan de smartphone gaan, maar ik kan hem ook makkelijk wegleggen, denk ik.
  Dit boekje lijkt me wel grappig, maar nog wel wat ver van mijn bed 🙂

  1. Hihihi, jij doet al heel lang met dat telefoontje 🙂
   Ik denk dat je straks je smartphone ook makkelijk kan wegleggen, maar je zal er ook best gebruik van maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.