In een Franse keuken

 

Auteur: Susan Herrmann Loomis
Uitgever: Orlando
Jaar: 2017
Bladzijden: 336

Over het boek:
Thuis koken als een Française met verse, pure en lokale producten van het seizoen

Hoe doen die Fransen dat toch? Een drukke baan weerhoudt ze er niet van om dagelijks een verse driegangenmaaltijd te bereiden. Als vanzelfsprekend combineren ze de producten van het seizoen, uit eigen tuin of van de boerenmarkt op zo’n manier dat de smaken en geuren op hun tongstrelendst naar voren komen. Kookboekenschrijfster Susan Herrmann Loomis ging op een culinaire zoektocht en ontfutselde haar Franse buren, vrienden, marktkooplui en koks tot in de wijde omtrek van haar woonplaats Louviers hun keukengeheimen. Doen de Fransen slimmer boodschappen? Zijn zij beter in het plannen van een diner of bij onverwacht bezoek improviseren met wat ze in huis hebben? Het antwoord is: ja.

Met In een Franse keuken deelt Susan Herrmann Loomis alle tips, geheimen en recepten waarmee haar Franse vrienden van elke maaltijd een feest maken.

Mening Marjon:
Ik had eigenlijk nog steeds geen goed kookboek over de Franse keuken. Ik was ook nooit zo met die keuken bezig, tot ik eerder de boeken van Susan las KLIK. Toen besefte ik dat de Fransen een geheim meedragen dat hun keuken ver boven de onze uittilt, iets wat eigenlijk helemaal geen geheim is: ze maken alles zelf. Dit kwam ik ook al in de Oostenrijkse keuken tegen. Niets kant-en-klare sausjes, marinades, soepen, wat dan ook. Je maakt het zelf. En je bakt je eigen taart, maakt je eigen jam, vla en desnoods bak je je eigen brood (en dat laatste doe je dan niet van een kant-en-klaar-mix natuurlijk). Zo werk je altijd met verse ingrediënten en zo eet je alleen puur. Fransen eten gewoon suiker en boter en ze eten ook niet weinig, ze drinken er wijn bij, maar er komen minder welvaart-ziekten voor. Ze eten puur, besteden er liefdevolle aandacht aan en vinden eten belangrijk. Ze doen het niet even staande, even tussendoor of terwijl ze tv kijken of computeren. Met andere woorden: ze gaan er zeer ontspannen mee om. En daardoor geïnspireerd was ik op zoek naar dat ene kookboek over de Franse keuken en bij deze is het gevonden. Het barst niet uit zijn voegen van de recepten, maar er staat voor elk wat wils in: de basiskeuken. Van daaruit kun je verder gaan in je keuken. Om de recepten heen vertelt Susan over het wel en wee in de Franse keuken, over hoe Fransen eten, hoe hun dagindeling qua maaltijden er uitziet. Je wordt vanzelf geïnspireerd. Kunnen wij hier nog iets van leren.

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.