Je bent een verschrikkelijk kind

jebenteenverschrikkelijkkind

Auteur: Nina Blom
Uitgeverij: Uitgeverij Personlia
Jaar: 2013
Aantal bladzijden: 240

Over het boek:
“Je bent een verschrikkelijk kind, hoor je?” Ze stak haar tong uit en beet erop. Dat deed ze altijd als ze krankzinnig werd.

Een aangrijpende autobiografie van Nina Blom.

Nina groeide op in een gezin met haar drie jaar oudere zus. Nina was een vrolijk kind, vol levenslust, maar ze werd veel thuisgehouden omdat ze volgens haar moeder vaak ziek was. Ze werd zestien keer opgenomen en toen ze negen jaar oud was, mocht ze niet meer naar school, niet meer naar buiten en geen contact meer hebben met haar beste vriendin Claudia en andere leeftijdsgenootjes. Kort daarna zat Nina in een rolstoel, maar artsen konden geen lichamelijke oorzaak vinden. Achter gesloten deuren werd Nina op gruwelijke wijze ziek gemaakt.

Jarenlang. Door haar moeder. Op haar veertiende kon Nina niets meer en lag ze verlamd en ingezwachteld in bed, kreeg een grote hoeveelheid pillen per dag en niets meer te eten. Nina’s ouders spraken over euthanasie. “Een hond hadden we al lang laten afmaken”, aldus haar vader.

In dit boek beschrijft Nina de verstikkende momenten van haar jeugd en haar wil om te overleven.

Mening Marjon (18-7-2012):
Natuurlijk had ik ook van Münchhausen By Proxy Syndrome (MBPS) gehoord en ik wist wat het ongeveer inhoudt. Maar dan lees je dit boek en blijkt dat je geen idee hebt. Nina is het slachtoffer van haar moeder die aan dat syndroom lijdt. Tot haar veertiende werd ze op deze afschuwelijke manier mishandeld en werd het door vele betrokken ouders en hulpverleners niet opgemerkt. Dat is wat me zo heeft verbijsterd. Hoe kan een gezond kind toch door artsen ziek verklaard worden, in Nina’s geval ernstig ziek, zonder dat dat uit onderzoeken leidt. Zo verdrietig. Tussen alle verdriet en gruwelijkheden door lees je ook over Nina’s kracht, haar zelfbehoud. Dat maakt dat ze overleeft, dat ze de kracht had daar te komen waar ze nu is. Dat maakt dat dit een boek is dat het zo verdient om gelezen te worden. En eigenlijk vind ik dat dit verplicht leesvoer moet zijn voor iedereen in de medische wereld en zorg.

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.