Joop ter Heul (Omnibus)

bevat :
De H.B.S.- tijd van Joop ter Heul
Joop ter Heuls problemen
Joop van Dil-ter Heul
Joop en haar jongen
De dochter van Joop ter Heul

Auteur: Cissy van Marxveldt
Uitgever: Kok Omniboek
Jaar: Oudste boek is uit 1919.
Bladzijden: 992

Over het boek:
Op 31 oktober 1948 is Cissy van Marxveldt – overleden, maar haar boeken hebben nog niets van hun aantrekkingskracht verloren. De kleindochters (en hun dochters) van de meisjes uit de jaren twintig hebben nog evenveel belangstelling voor de levenslustige Joop ter Heul als eens hun grootmoeders en moeders…
Voor de streken die de uitbundige Joop op school uithaalt, voor haar pogingen om vaders waakzaam oog te verschalken, voor haar vriendinnen, voor de nuf Julie, haar oudere zus, die met een van Joops leraren trouwt, voor de liefde, die ook Joop tenslotte niet ongemoeid laat.

Mening Marjon (18 december 2009):
Mijn boek is uit 1979 en ik heb het toen letterlijk stuk gelezen, want de hele rug ligt los. Dus ooit schaf ik me dit hier geplaatste exemplaar wel aan. Want het was heerlijk om alles weer te herlezen. Heerlijk, veel humor, veel dingen uit het echte leven van Nederland van zo’n 100 jaar geleden. Af en toe ook tenenkrommend als je leest hoe vrouwen nog moesten gehoorzamen aan hun man, ondergeschikt moesten zijn. Wat is er dan veel veranderd hier in Nederland. Helaas is het in veel culturen nog steeds de normaalste zaak. Sommige recensies scharen dit onder literatuur; zou best zo kunnen zijn. Ik zie het vooral als een heel goed boek, dat prettig leest en waarbij je bij sommige woorden vraagtekens zet. Want ook het taalgebruik was toen anders!

*****

Note: Dit jaar is dit boek dus 100 jaar oud!

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.