Luthers bruid

Auteur: Jody Hedlund
Uitgever: Voorhoeve
Bladzijden: 416
Jaar: 2016

Over het boek:
Deze historische roman over Maarten Luther en zijn vrouw Katharina, ‘Luthers bruid’, schreef Jody Hedlund ten ere van de 500ste verjaardag van de reformatie.

Het is 1523 en de werken van Maarten Luther hebben de abdij van waar de non Katharina von Bora dient, bereikt. Zijn woorden wekken in haar een verlangen naar een huwelijk en een gezin. Samen met een paar andere nonnen ontsnapt ze uit het klooster. Luther helpt de vrouwen aan een man, maar weigert zelf te trouwen. Maar als alles om hen heen verandert en Luthers leven constant gevaar loopt, ziet hij in dat Katharina en hij samen meer kunnen bereiken en vinden ze bij elkaar begrip, steun en liefde.

Jody Hedlund baseert haar historische romans het liefst op vrouwen die echt hebben geleefd. Eerder schreef ze onder andere ‘De predikersbruid’ en ‘De zendelingsvrouw’.

Mening Natasja:
In 1523 zoekt Maarten Luther naar een vreedzame oplossing voor het evangelie. Zelf loopt Luther hier gevaar mee en is al meerdere keren met de dood bedreigd. Hij doet alles om de gevluchte nonnen aan een man te helpen, maar met eentje heeft hij het zelf toch wel heel erg moeilijk: de opstandige mooie Katharina. Zij gelooft in ware liefde, maar wil ook haar status behouden. Kan ze haar hart volgen?
Dit is een erg mooi boek, ook al sprak mij het onderwerp niet geheel aan. Vele benamingen in het verhaal en dat zorgt er voor dat je heel goed je hoofd erbij moet houden. De opstand tussen de boeren en de vorsten was soms wel spannend, zeker als je op het eind van het boek leest dat het op waarheid berust. Het geloof kan erg mooi zijn, maar heeft ook verschrikkelijk veel bloed vergoten.

****

Natasja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.