Maartje ziet spoken (Maartje de Wit 3)

Hoewel de 6 delen van de Maartje-serie ooit allemaal los verschenen zijn, zijn deze amper nog te vinden. Zelf heb ik ook 2 boeken met ieder 3 verhalen in de kast staan. De delen hebben vaak dubbele titels.

Auteurs: Jan de Vries & Margreet Reiss
Uitgever: diversen
Jaar: 1957
Bladzijden: 167

Over het boek:
Maartje de Wit en haar vriend Piet van Rossum, kopen een scooter. Maartje gaat nu haar rijbewijs halen, wat haar gelukkig lukt. Het plan is om samen met Maartjes vriendin Paula en haar vriend Han naar Zwitserland te reizen om daar de vader van Piet en zijn zusje Yvonne op te zoeken, die daar ziek in een sanatorium ligt.
Yvonne is zolang in huis bij de familie Hermans, waar ze dikke vriendinnen is geworden met de dochter des huizes Tilly.
De familie Hermans had in de zomervakantie een bungalow gehuurd op de Veluwe, doch door ziekte van mevrouws broer kan dit niet doorgaan en vertrekken meneer en mevrouw Hermans naar Amerika om daar de broer op te zoeken.
Nu kan de vakantie van Tilly en Yvonne niet doorgaan. Maartje heeft zo’n medelijden met ze, dat ze de reis naar Zwitserland laat schieten en met de meisjes mee naar de Veluwe gaat. Piet gaat alleen zijn vader bezoeken.
Maartje, Tilly en Yvonne hebben een reuze fijne vakantie. Ze ontmoeten er een oude kennis Vic van Beusekom en maken nachtelijke wandeltochten met hem over de hei, waarbij hij spannende spokenverhalen vertelt. Intussen heeft Maartje van Paula vernomen, dat Piet in Zwitserland een aardige ongetrouwde vrouwelijke dokter ontmoet heeft. Zij is vreselijk jaloers en schrijft een boze brief aan Piet. Gelukkig komt de brief niet aan, omdat Tilly hem vergeten is op de bus te doen. Als Piet dan plotseling voor de deur staat van de bungalow, komt alles weer goed en beseft Maartje hoeveel ze van Piet houdt. Vic verwerkt de teleurstelling en verdwijnt.
Maartje is nu volwassen geworden en als Maartje en Piet samen een avondwandeling maken, besluiten ze om spoedig te gaan trouwen.

Mening Marjon:
Maartje en Piet zijn verloofd en maken voor het eerst vakantieplannen. Maar er komt een kink in de kabel en ze ieder apart van elkaar op vakantie. En dan zie je maar weer hoe het leven was zonder mobieltjes en internet. Ze zijn afhankelijk van brieven – die er dagen overdoen vanuit en naar het buitenland – en telegrammen. En juist daarom ontstaan er allerlei misverstanden. Maar wat heb ik weer genoten van de kuren van Maartje bij wie echt nooit eens iets normaal kan gaan.

*****

Marjon

Volgorde delen:

Maartjes Wilde Haren
Maartje de Wit vraagt aandacht
Maartje de Wit ziet spoken
Mevrouw Maartje
Maartje en Maartje
Maartje en de praktijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.