Mijn eerste lijk is gelukkig vers ****

mijneerstelijk

Auteur: Pascale Bruinen
Uitgever: De Fontein
Jaar: 2015
Bladzijden: 318

Samenvatting:
‘Mijn eerste lijk is gelukkig vers’ biedt een uniek kijkje achter de schermen van de misdaadbestrijding. Pascale Bruinen is officier van justitie en schrijft een wekelijkse column over haar werk in ‘Algemeen Dagblad’.
Welke gevoelens, emoties en twijfels gaan er schuil achter die strenge zwarte toga van de officier van justitie? Met een open en eerlijke blik beschrijft Pascale Bruinen haar spannende, grappige en vaak indringende ervaringen tijdens strafzittingen, nachtelijke diensten en het leiden van opsporingsonderzoeken van de politie.
In ‘Mijn eerste lijk is gelukkig vers’ laat zij zien dat ze als officier van justitie dan wel ‘één en ondeelbaar’ is maar dat ze als persoon en auteur juist de som van drie delen is: magistraat, mens en moeder.
Met dit boek opent ze een deur naar een wereld die tot voor kort hermetisch gesloten bleef.

Mening:
Wat een bijzonder boek. Ik had geen flauw idee wat de taken van een Officier van Justitie zijn, behalve dat ze een dader gestraft probeert te krijgen… Hoe simpel. Nee, het gaat veel verder dan dat. De taken van zo’n Officier zijn heel uitgebreid. Pascale stapt na een screening procedure over van advocaat zijn naar Officier van Justitie zijn. In dit boek vertelt ze hoe dat allemaal in zijn werk ging en wat ze allemaal beleeft binnen haar beroep. Ik heb gelachen, maar ook gehuild, omdat veel schrijnende gevallen ook echt raken. Dat komt door haar prettige manier van vertellen. Er is wel een minpunt: er zijn veel noten en die worden pas achterin het boek verklaard. Ik zou het prettiger vinden als dat per hoofdstuk wordt verklaard. Omdat je nu steeds heen- en weer bladert. Daar hield ik op een gegeven moment mee op, waardoor ik toch hier en daar iets niet direct begreep. Plaats je zoiets aan het eind van elk hoofdstuk weet je nog waar het betrekking op heeft. Maar dat is dan ook alles; ik kan iedereen dit fantastische boek aanraden!

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.