Moeder Geerte

Auteur: H.J. van Nijnatten Doffegnies
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar: 1972/1973
Bladzijden 1e omnibus: 632
Bladzijden 2e omnibus: 521

Over de boeken:
1e Omnibus:
In deze christelijke romans uit de Achterhoek wordt het boerenleven in de tweede helft van de vorige eeuw beschreven. Een onconventionele jongeman -meer jager dan boer- breekt met zijn geesteszieke verloofde en trouwt een boerendochter uit een streng christelijk gezin. De verontwaardiging van de buurtschap is zo groot dat zij deze twee mensen voor hun verdere leven uitstoot. Toch weten zij ondanks hun verschillende geaardheid een harmonieus huwelijk op te bouwen al blijven grote moeilijkheden hun niet bespaard. Traditionele romans waarin de karakters echter wel tot leven komen.

2e Omnibus:
Zelfstandig te lezen vervolgdelen op “Huis van licht en schaduw” en “Moeder Geerte” waarin de verdere belevenissen van de leden van een streng-christelijke familie uit de Achterhoek worden beschreven. Met deze boeken wordt deze veelgevraagde romancyclus afgesloten.

Mening Marjon (28 oktober 2007):
Fantastisch! Dit staat toch enigszins voor een cultuur-historische roman. Over het algemeen wordt er laatdunkend gereageerd op streekromans, maar eigenlijk is dat zĂł onterecht. Want het is een kunst op zich en volgens mij zijn de Nederlandse streekroman-auteurs aan het uitsterven.
Dit boek heeft niets zoets of romantisch en is juist zeer realistisch. Het geeft heel duidelijk het harde leven weer dat de boeren in de 19e eeuw leidden in de Achterhoek. De fatsoensnormen lagen zĂł hoog dat je absoluut en onverbiddelijk werd buitengesloten van kerk en gemeente bij de kleinste misstap. Eigenlijk was je dan verloren, maar moeder Geerte is niet stuk te krijgen en zet daarmee de toon van deze boeken. Haar geest leeft de twee omnibussen door, al overlijdt zij al aan het begin van de tweede omnibus.
De boeken geven weer hoe men werkte, woonde, dacht in de Achterhoek van weleer, wat men at en dronk (en hoeveel men dronk!), hoe men stond tegenover God en de kerk, natuurgeneeskunde (ja toen al) en bijgeloof. Voor je het weet word je meegetrokken naar toen en krijg je, naarmate je verder leest, iets weemoedigs over je… Want mooi was het leven toen echt niet. Maar toch… De simpelheid had iets… Iets waar ooit onze voorouders hebben geleefd en gewerkt. Omdat het hun leven was.
De boeken lezen trouwens heel makkelijk weg en ze zijn inmiddels voor weinig geld tweedehands te koop.
En voor de heren… Zelfs mijn vader las ze met heel veel plezier. Dat wil absoluut iets zeggen. 😉

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.