Niets te kiezen

Auteur: Karma Brown
Uitgever: Harper Collins
Jaar: 2017
Bladzijden: 336

Over het boek:
Na vele mislukte behandelingen weet Hannah dat de kans dat ze een kind zal krijgen heel klein is. Voor haar ondraaglijk, want al jaren is dat haar grootste droom.

Kate, moeder van twee dochters, ziet hoe Hannah onder de situatie lijdt en besluit haar beste vriendin te helpen door draagmoeder voor haar te worden.

Een keuze die verregaande gevolgen heeft…

Een warme ode aan de kracht van familie en vriendschap.

Mening Clasien:
Dit is een zwaar emotioneel en beladen verhaal over draagmoederschap. Hoever ga je in je kinderwens als ivf geen uitweg is. Draagmoeder – wie kies je om je grootste wens in vervulling te laten gaan. Vriendschap – welke druk kan deze aan.

Twee hartsvriendinnen, de ene moeder van twee dochters, de andere met een kinderwens. De ene vult aan waar de ander tekortschiet. Wanneer zowel het leven van de draagmoeder als het ongeboren kind op het spel staan, voor wie kies je dan? Wanneer slaat vriendschap om in egoïsme?

*****

Mening Natasja:
Dit is een boek dat je niet snel zal vergeten. Door eigen ervaring met het draagmoederschap ging deze fantastische schrijfster een verhaal schrijven dat een rollercoaster aan emoties bevat.
Ten eerste is daar de grote teleurstelling als je zelf geen kinderen kan krijgen, je gaat door die grote molen van onderzoeken, vele behandeling volgen, maar Hannah boekt geen resultaat. Het verdriet is dan ook groot, kan ze hier wel mee leven? Na jaren aanmodderen komt haar beste vriendin Kate met de oplossing om draagmoeder voor haar te worden. Ze stuiten op veel nadelen waar ze geen rekening mee hadden gehouden, maar zetten het plan door.
Het pakt je vanaf de eerste bladzijde en zelfs als je het uit hebt laat je het niet los. Een verhaal met zoveel waarheid, pijn, vreugde maar ook veel verdriet. Een boek dat je gelezen moet hebben.

*****

Mening Marjon:
Het lijkt zo simpel: Je gaat voor je beste vriendin haar baby baren. Kate doet dat voor Hannah nadat Hannah en haar man jarenlang teleurgesteld zijn en ze ervan doordringen zijn dat ze echt niet zelf een baby kunnen krijgen. De man van Kate gaat uiteindelijk ook akkoord en ze gaan absoluut niet over een nacht ijs. Maar het leven laat zich niet sturen en gaat een heel andere kant op. En dan staat alles op scherp en gebeuren er allemaal dingen waarvan iedereen wel wist dat het kon gebeuren, maar wat ze absoluut niet verwacht hadden. Ze komen tegenover elkaar te staan en hebben allemaal hun eigen belangen. Wat een ongelofelijk heftig verhaal, zo mooi, zo levensecht. Dit is het tweede boek dat ik van deze auteur lees en ik ben diep onder de indruk van hoe ze schrijft. Zware onderwerpen zonder dat het boek zwaar wordt. Ik hoop dat ze nog veel gaat schrijven.

*****

Clasien, Natasja en Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.