Niets te verliezen

nietsteverliezen

Auteur: Sarah Dessen
Bladzijden: 400
Uitgever: Overamstel Uitgevers
Jaar: 2015

Over het boek:
Een nieuwe stad, een nieuwe school, een nieuwe rol. Het kan Mclean niets schelen. Sinds de scheiding van haar ouders verhuist ze met haar vader van stad naar stad. Met elke verhuizing heeft ze de kans om zichzelf opnieuw uit te vinden: als rebel, als dramaqueen, als allemansvriend. Pas wanneer ze in Lakeview terechtkomt, ziet ze een glimp van iemand die ze al jaren uit het oog was verloren: zichzelf. Haar buurjongen valt voor haar zoals ze echt is, maar de tijd dringt. Kan ze zich binden voordat het tijd is om weer te verhuizen?

Recensie Clasien:
Dit is een romantische Young Adult en niet echt mijn ding. In de hoofdrol McLean (vernoemt naar McLean Rich, de coach van de Defriese team basketbal) en haar vader die chef-kok is en de leiding overneemt van restaurants die op een faillissement afgaan. Haar ouders zijn gescheiden en ze woont bij haar vader.

Door zijn beroep moeten ze vaak verhuizen, van Montfoort Falls, naar Petree, naar Westcot. Iedere keer verandert McLean haar naam, zo was ze eerder Eliza, Lizbet en Beth. “Alles was zo anders na die eerste verhuizing, dat ik niet het gevoel had dat ik ook anders moest zijn. Dus was mijn naam het enige wat ik veranderde”.

Op hun laatste bestemming neemt haar vader het restaurant Luna Blu over, door omstandigheden noemt McLean haar echte naam aan haar buurjongen Dave. Ze gaat daar naar school, maakt vrienden en leeft haar leven. Met Dave ontwikkelt zich een relatie. “Hij legde zijn armen om mij heen en toen hij me ook kuste, voelde ik dat er iets vanbinnen openging, alsof er een nieuw leven begon”.

McLean heeft haar verschillende namen geheimgehouden en haar vrienden komen via Ume.com-pagina achter haar verleden. “Kan jij je onze verbazing voorstellen toen we jouw e-mailadres erin zetten en er vijf profielen van je opdoken? Ben je soms een gespleten persoonlijkheid. Vijf meisjes, vijf profielen, vier foto’s”.

“Praat met me. Dat was wat iedereen wilde. Mijn moeder, mijn vader, mijn vrienden en alle mensen op de plekken die ik had achtergelaten. Maar praten was niet de oplossing. Iets doen, dat telde. En ik was in beweging. Nu, weer, altijd.”

Dit verhaal heeft weinig inhoud vind ik, het kabbelt een beetje door. Er gebeurt weinig. Je leest alleen over McLean in haar huidige woonplaats en niets uit haar verleden. Alleen de verschillende namen weet je. Het verhaal eindigt met het volgende project van haar vader, namelijk in Hawaii.

***

Recensie Viv:
Een verhaal over Mclean een 17 jarige tiener. Ze verhuisd regelmatig met haar vader, als hij voor zijn werk weer in een nieuwe stad moet zijn. Sinds 2 jaar zijn haar ouders gescheiden en woont ze bij haar vader. Mclean hecht zich de laatste jaren niet meer aan haar omgeving, ze weet toch dat ze op korte termijn weer zal gaan verhuizen. Ook neemt ze in elke stad een andere identiteit en naam aan. Als ze in Lakeview komen te wonen lijkt er iets te veranderen. Ze ontmoet mensen die vrienden worden en heeft eindelijk een thuisgevoel. Het verhaal kabbelt wat voort. Eerst dacht ik dat ik het niet uit zou lezen. Toch vond ik personages wel boeiend genoeg beschreven. Dat maakte dat ik toch wilde weten hoe het met Mclean, haar familie en vrienden verder ging. De afloop vond ik wel verrassend. Het boek is “Young Adult” voor tieners vanaf 15 jaar. Het boek had ook een wat simpele schrijfstijl.

**

Clasien en Viv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.