Nieuwe handen

 

Schrijver: Gerie Smit
Uitgever: VMB Uitgevers
Jaar: 2010
Bladzijden: 224

Over het boek:
De vijftienjarige Gerie is een van de feestvierende jongeren die op nieuwjaarsnacht 2001 in het Volendamse cafe t Hemeltje overvallen worden door een afschuwelijke brand. Van de ene op de andere dag wordt ze van een verliefde tiener vol toekomstplannen een brandwondenslachtoffer.In dit aangrijpende maar toch nuchtere verhaal schrijft Gerie over haar herstel in het ziekenhuis, de moeilijke tijd daarna en het meeleven van familie en vrienden. Een persoonlijk verslag over het verwerken van een ramp en het standhouden als individu. Speciaal voor deze nieuwe uitgave van Nieuwe handen beschrijft Gerie onder meer hoe ze tien jaar na de ramp voor het eerst weer voet in t Hemeltje zet, en hoe het tegenwoordig met haarzelf, haar familie en haar vrienden gaat.Gerie Smit (1985) overleefde de brand in Volendam die op nieuwjaarsnacht 2001 aan veertien jongeren het leven kostte.Grote delen van haar lichaam raakten ernstig verbrand. Gerie studeerde Redactieen mediaproductie aan de Hogeschool van Amsterdam en is redacteur bij RTVNoord-Holland.

Mening Marjon (21-4-2011):
Diep onder de indruk ben ik. Niet alleen door het drama dat ze beschrijft. Ik kan me mijn afschuw nog herinneren toen ik dat nieuws vernam over die brand, maar ik had echt geen flauw idee hoe het voor de slachtoffers is geweest. En dat weet ik nog niet, alleen hoe het met Gerie is vergaan. Ik krijg met dit boek de indruk dat ze heel koppig en vechtlustig is. Behalve dat ze na de brand is overgeleverd aan haar verwondingen, krijgt ze van alles opgedrongen door ‘mensen die het beter weten’, Psycholoog, trauma-psycholoog… Iedereen lijkt te willen beslissen wat goed voor Gerie is… Maar Gerie weet zelf wat goed voor haar is en dat laat ze weten ook. Daar heb ik respect voor.
Het boek leest prettig weg, ze schrijft heel direct. Eerst wisselt ze per hoofdstuk het moment van de brand en het moment van ontwaken in het ziekenhuis af. Daarna gaat ze verder richting herstel. Wat een aanrader!

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.