Over bergen heen

 

Auteur: Charles Martin
Uitgever: Uitgeverij Kok
Jaar: 2010/2017
Bladzijden: 352

Over het boek:
Twee mensen, gestrand op een vliegveld. Hij wil naar huis voor zijn werk, zij staat op het punt om te trouwen. Een vlucht met een klein vliegtuigje lijkt uitkomst te bieden. Maar als de piloot een hartaanval krijgt, storten Ben en Ashley midden in de hoge Rocky Mountains neer. Ashley raakt door de crash zwaargewond aan haar been. Chirurg Ben Payne komt er met een paar gekneusde ribben goed van af. Maar kunnen ze de lage temperaturen en sneeuw overleven? Ben is gehard in zijn leven en vastbesloten met Ashley terug te keren naar de bewoonde wereld – een besluit dat het begin is van een onmogelijke tocht door de bergen, met veel pijn, enorme kou en nauwelijks iets te eten of drinken. Gedreven door overlevingsdrang, schuldgevoel en de liefde voor zijn vrouw is Ben in staat onmogelijke krachtsinspanningen te leveren. De kracht om het verdriet te uiten dat hij met zich meedraagt, ontbreekt hem echter.

Mening Marjon:
Ademloos heb ik dit boek gelezen. Het boeit vanaf de eerste bladzijde, maar vanaf het moment dat het vliegtuig is neergestort kan je het helemaal niet meer wegleggen. Het is spannend, het is mooi en het is zo levendig geschreven, dat je bijna de pijn van hun verwondingen voelt en het koud krijgt van al die sneeuw. Ben vertelt het verhaal van hun avontuur, maar praat tussendoor ook tegen zijn memorecorder, gericht aan zijn vrouw Rachel. Langzaamaan wordt duidelijk wat er gebeurd is en leert hij zich meer te uiten. Hond Tank/Napoleon speelt een leuke rol mee. Aangrijpend, mooi en een echte pageturner.

*****

Mening Viv:
Wat een roadtrip is dit! Ben en Ashley storten neer met een vliegtuig ergens in besneeuwde Rocky Mountains. Gewond maar strijdvaardig dat ze zich zullen redden uit deze benarde positie, kilometers van de bewoonde wereld in zeer winterse omstandigheden. Napoleon de hond van de overleden piloot vergezeld ze bij hun indrukwekkende reis. Een echte pageturner! Het was mijn eerst gelezen e-book, op mijn nieuwe Kobo Aura one e-reader en zeker niet de laatste! Het boek is in 2017 verfilmd, deze wil ik binnenkort ook gaan bekijken.

*****

Mening Natasja:
Wauw wat een mooi boek is dit!!
Op het moment dat Ben en Ashley elkaar leren kennen is het verhaal al mooi. Maar als het vliegtuigje dan neerstort wil je het boek helemaal niet meer loslaten. Het is zo goed beschreven alsof je er zelf bij bent. En ook al draait het maar om twee personen in dit verhaal, wordt het nergens saai en blijft het boeiend. De spraakrecorder speelt een hele grote rol in het verhaal en tegen het einde snap je dan ook precies waarom Ben dit al die tijd bij zich heeft gedragen.
Een aanrader, en ik wil zeker de film gaan kijken.

*****

Marjon en Viv en Natasja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.