Over de prijs van digitale boeken – van bizar tot leuke abonnementen

In 2010 werd ik de trotse bezitter van mijn eerste eReader. Wat een openbaring! Veel eBooks waren er toch nog niet, dus ging ik op vakantie met eReader waarop 10 boeken stonden en met 10 papieren boeken. Het scheelde toch een heel gesleep. Gelukkig veranderde er het jaar daarna heel veel: er kwamen steeds meer eBooks en ik ging steeds meer digitaal lezen. Het grootste voordeel lijkt me duidelijk: altijd je boeken bij je hebben, overal kunnen lezen, letters groter kunnen zetten. En dit was en is ook zeker een groot pluspunt: een eBook is een stuk goedkoper dan zijn fysieke papieren broertje. En dat is natuurlijk ook logisch.

Want er is nogal wat verschil tussen een fysiek boek en een digitaal boek. Koop je een fysiek boek, geef je al gauw een bedrag van tussen de 15,00 en 20,00 uit. Je leest en het en vervolgens zou je het kunnen verkopen. Of je geeft het door. En als de nieuwe eigenaar het gelezen heeft, geeft hij/zij het misschien ook weer door. Er is eindeloos hergebruik mogelijk.
Met een eBook ligt dat even heel anders. Je koopt in dat geval eigenlijk niet het boek, maar downloadt het bestand en hebt het recht de inhoud van het boek te lezen. MĂ©Ă©r niet. Je mag het niet verkopen, niet delen, niet weggeven of uitlenen. Je koopt alleen het recht om het te lezen. Dan is het niet meer dan logisch dat je die prijs een stuk lager legt dan de prijs van het papieren boek.

Inmiddels lees ik alleen nog maar digitaal. Op mijn Kindle of iPad mini (waar ik abonnementen op heb lopen) En dankzij dit blog heb ik veel contact met andere leesgekken en weet ik dat heel veel mensen alleen nog maar digitaal lezen.

Een vriendin van mij die juist graag papieren boeken leest, kocht en las het boek Meesterdeal van Marleen Beek-Visser. Ze gaf het door aan een andere leesvriendin en zij gaf het ook weer door. EĂ©n boek gekocht voor 18,95 en al drie mensen hebben er plezier van. En na deze drie vast ook een vierde en een vijfde en dan gaat het naar de Kringloop. En heeft de uitgever nog steeds maar Ă©Ă©n exemplaar verkocht.

Ik doe daar niet aan mee, want ik lees digitaal. De uitgever van dit boek is Ellessy en als een van de weinige uitgeverijen geeft Ellessy zelden een eBook uit. Als reden geven ze op dat ze de papieren exemplaren willen verkopen (lees: niet met hun tijd meegaan) en bang zijn voor illegale downloads. Dat laatste zal ongetwijfeld terecht zijn, maar je benadeelt hiermee dus ook de grote groep die alleen digitaal leest. Tot mijn grote verrassing is Meesterdeal wel als eBook uitgebracht. Hoera dus…? Tja, wel voor de prijs van – schrik niet – 18,95!! Ja, je leest het goed! Het eBook, dus het recht om de inhoud te lezen, kost 18,95.

Je mag het dus lezen voor 18,95 en daarna heb je niets. Je kan het niet doorsturen, niet uitlenen, niet verkopen. 18,95!

Dat staat echt niet in verhouding. Een vriendin zocht contact met de uitgeverij en kreeg te horen dat ze dit doen om te voorkomen dat het papieren boek niet meer verkocht gaat worden en om illegale downloads tegen te gaan. Ik denk dat deze uitgever niet begrijpt hoe het er in deze maatschappij toegaat. Want iemand die graag papieren boeken leest koopt toch wel het papieren exemplaar. En ik… ik koop dat sowieso niet, want ik wil alleen het eBook kopen – is dat er niet, koop ik dat boek dus niet.

En nu het eBook er is dan? Nooit van mijn leven voor die prijs! En over 2 jaar, als de prijs volgens Ellessy gaat dalen, is dit boek al lang uit mijn systeem en ben ik vele jaren verder. En mag ik dan zeggen dat eBooks zo duur maken waarschijnlijk juist illegale downloads in de hand werkt…

En tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden. Ik ben al maanden geabonneerd op Bliyoo en daar betaal ik iets meer dan de helft van dat bewuste eBook voor: 9,99 per maand voor onbeperkt boeken lezen (of 9,99 voor tijdschriften of samen voor 14,99). En Bol + Kobo zijn afgelopen week ook met een boekenabonnement gekomen voor 9,99. Ik las al wat gezeur over dat het niet altijd de nieuwste boeken zijn, maar die zitten er echt ook tussen. Trouwens, wat verwacht je dan voor die prijs? Af en toe een eBook kopen blijft toch een optie. Voor de prijs van 4,99. Of 9,99. Of iets meer dan 10,00.  Laten we het zo zeggen: 9,99 per maand voor zo’n abonnement, dat haal je er met 1 Ă  2 boeken al uit. En in het geval van Ellessy’s Meesterdeal haal je dat er al met een half boek uit. Ik wil maar zeggen. Ik geniet nu van beide abonnementen – op mijn iPad mini. Het walhalla voor de leesgekken, dat kan ik jullie verzekeren.

Fijne dag allemaal.

9 gedachten aan “Over de prijs van digitale boeken – van bizar tot leuke abonnementen”

 1. Wat geweldig dat we links en rechts kunnen abonneren op het lezen van ebooks.
  Ik ben zelf ook een paar jaar geleden overgestapt op het lezen op de reader, en dat bevalt me beter dan een gewoon boek, zeker omdat we kunnen spelen met de letter grote, ideaal voor als je ogen de kleine letters niet meer aankunnen.
  Ook ik vind de prijzen van de ebooks vaak goed te doen, zeker als je veel leest.
  Ik moet ook zeggen dat ik schrok van het bedrag 18,95 voor een ebook, zo duur, dat is vragen om illegaal lezen, want nee dit geef ik er never nooit aan uit. Voor dit geld heb je twee mooie ebooks. (soms wel drie)

  1. Ik vind 15,00 al veel te duur, dat doe ik dan al niet. Je kan zeggen dat je dan een heleboel mist, maar er blijft zoveel moois over wat wel betaalbaar is en die abonnementen maken het allemaal nog makkelijk. Inderdaad: voor 18,95 kan je 2 Ă  3 andere eBooks kopen.

 2. Interessant artikel. Het Kobo Plus abonnement ziet er goed uit.. Voorlopig ga ik nog voor de papieren boeken en af en toe een ebook. Ik heb de kast namelijk nog boordevol ongelezen boeken staan :-).

  1. Ik lees al een paar maanden via Bliyoo en dat bevalt me zo. Ik betaal 14,99 per maand maar kan dan onbeperkt boeken en tijdschriften (ook kranten, luisterboeken) lezen. Omdat Bol/Kobo Plus toch weer andere boeken aanbiedt, ben ik dat ook even aan het uitproberen. Zit veel moois tussen. Je kan het maandelijks uit- en aanzetten of wijzigen (zowel Bliyoo als Bol/Kobo Plus).

   Ik heb heel veel ongelezen papieren exemplaren beetje bij beetje digitaal aangeschaft en nu daarna weggedaan. Maar ik heb nog genoeg papieren exemplaren staan haha. Je bent boekengek of niet 😉

 3. Ook ik maak al een paar dagen gebruik van het kobo plus abonnement, wat een uitkomst voor mensen die graag en veel digitaal lezen! Ook ik ben iemand die sinds dat de reader er is geen gewoon boek meer leest. Puur omdat ik lezen via reader veel makkelijker vind en ik geen plaats in mijn huis heb voor boekenkasten (wat ik overigens wel prachtig vind). Als ik een boek heel graag wil lezen, koop ik m ook gewoon als ebook, daar denk ik dan verder niet over na, maar 18,95 voor een ebook gaat mij echt te ver. Ach met mijn kobo plus abonnement heb ik voorlopig nog genoeg te lezen!

  1. Ja, die abonnementen zoals Kobo Plus zijn ideaal! Ik heb veel boeken weggedaan, scheelt een hoop ruimte.

   En we hebben met die boeken-abonnementen inderdaad genoeg te lezen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.