Over wel en niet lezen en de nieuwe aanwinst

Ik ben daar al eerder tegenaan gelopen… Boeken van Katie Fforde pakken me niet zo. Waar dat aan ligt? Schrijfstijl? Waar de verhalen overgaan? Dat laatste lijkt me erg sterk, want het zijn ‘gewoon’ leuke onderwerpen, waar vele feelgood-romans overgaan. Schrijfstijl dan maar. En niet meer tegen beter weten in een boek van haar gaan lezen. Ik kreeg haar nieuwste boek in handen en ik begon er heel positief aan. En op bladzijde 50 vroeg ik me af of het nog leuk zou worden. En toen vroeg ik me af waarom ik ermee door zou gaan. Dichtslaan dus. En iets heel anders oppakken: Zusje van Rosamund Lupton. Goede recensies en ook hier werd het getipt. En ik las en ik las en het sleepte maar voort en voort en ik zat al ergens op bladzijde 75 toen ik me afvroeg waarom ik eigenlijk nog verder las. Zoiets kan zomaar ‘het moment’ zijn. Dan ligt het volkomen aan mij. Ik ben niet in de juiste stemming. Elk door mij niet-uitgelezen boek krijgt dan altijd nog een kans. En soms zelfs nĂČg Ă©Ă©n. Maar daarna blijft een boek voorgoed dicht. Zo veel boeken, zo weinig tijd. Nu ga ik Beekman en Beekman van Toon Kortooms herlezen. En omdat het al zo’n 25 (!) jaar geleden is dat ik dat boek las, weet ik er amper nog iets van. En kun je het eigenlijk geen herlezen meer noemen. Het enige dat ik nog duidelijk weet, is dat ik zo gelachen heb toen ik dat boek las. Dat ben ik nu ook weer van plan natuurlijk 😉

En dan een ander nieuwtje… Sinds gisteren ben ik in het blije bezit van een nieuwe eReader, de Sony PRS-2Tn. Die ‘n’ staat voor de Nederlandse ‘limited edition’. Het is niet mogelijk de software in een andere taal te zetten. Hij volgt mijn Sony PRS-650 op, die het nog goed doet, maar toch minder wordt. Ik wil absoluut niet zonder eReader komen te zitten, al blijf ik ook een papieren-boeken-lezer. En nu Bol nog even deze fantastische aanbieding heeft, besloot ik er voor te gaan. Meer weten? Klik op de afbeelding hieronder.

sonyreaderprst2

En waarom zou je digitaal gaan lezen?

Het scheelt gewicht
Het scheelt ruimte in je tas en vakantiekoffer
Je hebt meerdere boeken bij je, dus je kunt wisselen
Het houdt makkelijker vast dan een dikke pil
Als je moe bent, kun je bijvoorbeeld de letters groter zetten
In het openbaar ziet niemand welk boek jij leest – heerlijk, die privacy
Digitale boeken zijn goedkoper

Ik weet dat er ook mensen zijn die op tablets, phablets of smartphone lezen. Maar dat is absoluut niet te vergelijken met het lezen vanaf een eReader met e-inkscherm. E-inkscherm leest als van papier. Een witte bladzijde met zwarte letters. Het scherm geeft dan ook geen licht en bootst de papieren bladzijde erg goed na. Dat is heel rustig voor je ogen en leest veel comfortabeler dan welk ander scherm dan ook. Verder is deze reader ook in het zonlicht goed te lezen.

Toen ik nog geen reader had was ik er erg op tegen, zoals de meeste mensen die geen reader hebben. Wij lezers houden ook van boeken tenslotte. Maar voor de meeste mensen geldt dat ze helemaal om zijn als ze eenmaal een reader hebben. En dat is voor mij ook zo. Nog altijd word ik gelukkig van de geur van oude boeken, maar zonder mijn reader kan ik echt niet meer.

Zou het zo zijn dat ik van lezen houd? 😉

Marjon.

6 gedachten aan “Over wel en niet lezen en de nieuwe aanwinst”

 1. Het boek ‘Zusje’, daar moest ik in ‘t begin ook even inkomen maar daarna vond ik het lezen als een trein. Wie weet vind je het bij een volgende poging wel een mooi boek 😉

  Leuk dat je een nieuwe e-reader hebt gekocht! Zoals je weet lees ik nog de ouderwetse papieren boeken, maar als ik zo dat rijtje met voordelen zie.. dan klinkt het wel steeds aantrekkelijker, hahaha. Weet alleen niet of ik het fijner vind lezen dan papier.
  Ik heb het ook wel eens geprobeerd met een tablet, maar dat is inderdaad geen succes en buiten in het (zon)licht is het helemaal waardeloos!

  liefs

  1. Ik ga dat boek nog wel een keer proberen. Misschien was ik niet in de juiste stemming!

   Het leest net zo fijn als papier. Niet fijner en niet minder fijn. Dat is het geheim van de reader. Het heeft niets van een beeldscherm of zoiets.

   Liefs!

 2. Beekman en Beekman van Toon Kortooms moet inderdaad een komisch boek zijn. Grappig dat je het na 25 jaar weer gaat lezen. Knap Marjon dat je zo de tijd kan vinden om te lezen en te herlezen.

  1. Trudie, ik kijk amper tv of films, ik lees ook nog eens erg snel (zo is gebleken). Ik maak er echt tijd voor, ben graag alleen en dan kom je aan lezen toe. Ik herlees geregeld, heerlijk!

 3. Ik vind de boeken van Katie Fforde heerlijke ontspanning. Hier ligt het boek met de franse slag te wachten.

  Veel plezier met je nieuwe reader. Ik wil er nog niet aan. Ik heb al de gehele dag naar een beeldscherm gekeken en dat wil ik dan ‘s avonds niet meer. Wel fijn als je de letters groter kunt maken.

  1. Op de een of andere manier pakt Katie Fforde me niet en ik weet niet waarom. Laten we het er maar op houden dat het aan mij ligt 😉 En ik ga het nog wel een keer proberen (ik probeerde ook De Franse Slag).

   Een reader lijkt absoluut NIET op een beeldscherm, dus dat is niet te vergelijken. Het lijkt maar op 1 ding: een papieren bladzijde met inktopdruk. E-ink is iets heel bijzonders. Er schijnt geen licht doorheen, dat maakt ook een enorm verschil. Als het ook maar iets op een beeldscherm zou lijken, zou ik het niet gebruiken. Een vriend van me liet zijn reader vallen. Onder het bovenscherm was het helemaal gebarsten en er liep echt inkt in die barsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.