Auteur: Mingfang Wang
Uitgever:
Jaar: 2017
Bladzijden: 288
Over het boek:
Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich wel eens afgevraagd wat er allemaal gebeurt achter het geheimzinnige luik waardoor de bestellingen naar buiten worden geschoven. Geen gemeenschap in Nederland is zo gesloten als de Chinese, maar in het boek Tijgerkop worden veel van de mysteriën onthuld.
In dit boek laat Mingfang Wang (1974) de worsteling zien die de Chinese horeca in feite is. Ze vertelt hoe ze zich elke dag staande houdt te midden van alle problemen die op haar afkomen. Om aan de dagelijkse strijd te ontkomen probeert ze haar restaurant te verkopen, maar ook dat gaat niet zonder slag of stoot.
In haar restaurant in Hilversum is Mingfang zeer gedreven om lekker eten te serveren en het haar mondige en kritische klanten zo goed mogelijk naar de zin te maken. Tegelijk levert ze een permanente strijd met diverse overheidsinstanties die haar het leven moeilijk maken. Haar personeel draagt verder nog het nodige aan de dagelijkse stress bij, maar dat blijft ze verwennen alsof het haar kinderen zijn.
De belangrijkste troef om niet aan alle leed ten onder te gaan is haar relativerende humor. Door het licht-ironische commentaar dat ze van dag tot dag geeft op haar lotgevallen leest haar leven haast als een komedie. Maar alles in dit boek is waar gebeurd. Sambal bij?
Over het boek:
Ik kreeg dit boek ter recensie aangeboden en wat ben ik blij dat mij dat ten deel gevallen is. Nogmaals mijn dank daarvoor.
Het boek boeide me vanaf de eerste bladzijde al en ook als ik er niet in las bleef ik er in gedachten mee bezig. Dat komt vooral door de bijzonder levendige schrijfstijl van Mingfang. Een groot deel van het boek vertelt ze ‘gewoon’ over het wel en wee van alle dag: Wat komt er allemaal op haar af als eigenaresse van een Chinees restaurant, hoe is het om zo onder druk te moeten werken, hoe ze tegengewerkt wordt door bizarre en moeilijke regels van de Nederlandse wet, hoe ze omgaat met problemen van het personeel… Het boeit omdat ze het zo mooi en ontwapenend kan vertellen. Tussen dat alles door vertelt ze heel eerlijk over haar jeugd in China, over hoe ze tegen haar vader aankijkt. Haar vader is een moeilijke man die ze eigenlijk dient te gehoorzamen. In principe is haar restaurant zijn restaurant maar omdat hij slecht Nederlands spreekt is het op haar naam gezet. En ze vertelt over haar broertje en diens dromen die hij niet kon waarmaken en wat zij 12 jaar lang voor hem heeft gedaan. Je neemt een kijkje in de Chinese cultuur en je wordt geraakt door haar woorden. Ze zijn ontroerend en direct en tonen een sterke vrouw die verlangt naar een leven voor zichzelf. Ik geloof dat ze daar nu wel in geslaagd is. Ook de betekenis van Tijgerkop wordt duidelijk. Wil je weten wat dat is: ga het boek lezen! Het is de moeite waard.
Ik wens haar heel veel succes met dit boek!
*****
Marjon.