Usolath Road

usolath-road

Auteur: Chef Petroes
Uitgever: Pumbo.NI
Jaar: 2016
Bladzijden: 228

Over het boek:
Usolath Road is een autobiografisch werk over wat de schrijver meemaakte tijdens zijn ziekte. In 2013 werd Chef Petroes getroffen door de ziekte van Lyme. Hij had de ziekte in een zware vorm, maar zeker niet de zwaarste vorm. De ziekte mondde uit in een acute en ernstige depressie.
Daar lag mijn leven in honderden scherven op de grond. In tien minuten letterlijk en figuurlijk van top naar flop. Ik had een acute depressie in combinatie met symptomen van een stevige burn-out. In tien minuten tijd was mijn leven een gigantische chaos geworden. Het jaar dat daarop volgde was keurig gelijk verdeeld in aantal dagen als het ging om denken aan zelfmoord plegen of doorgaan met leven. Het werd het laatste, de oerkracht om te willen leven liet de feniks uit zijn as herrijzen. Na een jaar vechten kreeg ik in het daarop volgende jaar het pad naar boven weer te pakken. Na twee jaar stond ik weer behoorlijk goed op de rails, back on track. Dit keer zou ik niet meer tegen de stroom proberen in te roeien, maar zou ik de stroom volgen. Go with the flow.Ik wil in dit boek mijn verhaal delen met de wereld, om mensen te helpen en ze een ruggensteun te bieden. Om anderen inzicht te geven wat mensen met een depressie doormaken en wat ze voelen. Misschien ook wel een soort van handleiding met dos and don’ts. Heel belangrijk. Een van de belangrijke pijlers om uit een depressie te komen is er simpelweg voor deze mensen te zijn. Dus iemand met een depressie niet vermijden, maar er gewoon voor ze zijn. Misschien voor jou moeilijk, maar geloof me nog moeilijker voor mensen met de depressie. Zij kunnen alle steun gebruiken. In alle soorten en maten. Zie het als een eerste aanzet, een eerste begin, om je te helpen er te zijn voor deze mensen met een depressie.Na bijna twee jaar in een onmetelijk diepe put gezeten te hebben, ben ik er uiteindelijk ZELF ook weer uit geklauterd. Wel met de hulp van mijn vrouw, mijn broer en enkele meer dan hondstrouwe vrienden. Met de hulp van Usolath, die me even hard ook weer hielp op te krabbelen. Je moet het zelf doen, maar steun op de juiste momenten is essentieel.

Mening Marjon:
Een boek waarin Chef al zijn zielenroerselen bloot legt vanaf het moment dat hij depressief is. Hij vertelt heel open en kwetsbaar over alles wat hij voelde, hoe hij de wereld vanaf het begin van zijn depressie aanschouwde en aanvaardde. Hij raakt zijn normale leven echt van het ene op andere moment kwijt omdat het gaat om een acute depressie. Hij raakt daarmee niet alleen zichzelf maar ook zijn vrouw, voor wie het leven ook verandert. Hij vertelt hoe het verder ging, waar hij tegenaan liep, hoe hij zich op de verkeerde manieren probeerde zich er uit te werken.

Uiteindelijk lees je hoe de auteur zich uit de depressie werkt. Opeens begint hij in te zien wat hij al wist en kan hij het toepassen op zichzelf. Indrukwekkend, eerlijk en open. Ik denk dat veel mensen met depressie zich hierin zullen herkennen. De auteur duikt ook het verleden in, waaruit wel duidelijk wordt dat hij zich al heel kwetsbaar heeft gemaakt voor een depressie. Hij probeert duidelijk te maken dat we allemaal iets najagen wat ons niet gelukkig maakt. Voor iedereen die bekend is met depressie, geeft hij handvatten, laat hij zien wat je wel en niet moet doen.

Toch heb ik een paar kanttekeningen: allereerst de cover. Die vind ik – persoonlijk – zo onaantrekkelijk, dat ik niet eens het boek zou oppakken als ik het in de winkel zag liggen. Zoals ik al schreef: dat is persoonlijk en nu ik weet dat er een goed boek achter zit, kan ik alleen maar zeggen: kijk door die cover heen. Daarnaast vertelt de auteur zoveel persoonlijke dingen over zichzelf dat het soms een beetje langdradig wordt. Ik denk niet dat alles een meerwaarde geeft aan het verhaal.

Maar al met al is het zeker een boek om te gaan lezen! Voor iedereen die weet wat depressie is of die naast iemand met een depressie leeft.

****

Marjon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.