Vuurplaats van steen (De Aardkinderen deel 5)

vuurplaats

Auteur: Jean M. Auel
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Jaar: 2002/2011
Aantal bladzijden: 856
Waardering: ***

Korte samenvatting:
De serie De Aardkinderen vertelt het verhaal van het mysterie van het ontstaan van de mensheid en de harde strijd om in de prehistorie te overleven. Jean Auels boeken hebben al miljoenen lezers meegevoerd naar de boeiende prehistorische wereld van Ayla en haar tijdgenoten.
Eindelijk, na een reis vol gevaren over de grote gletsjer, arriveren Ayla en Jondalar bij het volk van de Zelandoniërs. Marthona, de moeder van Jondalar, ontvangt hen met open armen. Ook Zelandoni, de geestelijk leidster van het volk en de vrouw die Jondalar inwijdde in de liefde, is onder de indruk van Ayla en wil haar tot leerling maken.
Maar Ayla wordt niet alleen bewonderd. Onder de grotbewoners heerst ook afgunst en wantrouwen. Het doet haar beseffen dat ze nog een lange weg te gaan heeft voordat Jondalars volk haar zal accepteren. Maar wil ze dat ook werkelijk? En zal de geest van de holenleeuw het toestaan?

Mening:
We hebben jaren uitgekeken naar dit vijfde deel en toen ik het de eerste keer las vond ik het al tegenvallen. Het avontuur is er helemaal uit, het is bijna een tijdloos verhaal, alles kan zich ook in deze tijd afspelen: jaloezie, intriges, rangen en standen en een grote invloed van het geloof (zij het wel van een ander soort als de huidige religies). Toch lees je het uit, want je hebt de voorgaande delen tenslotte ook gelezen. Er volgt nu nog een zesde (en slot-) deel, wat ik nog nooit heb gelezen. Ook daar lees ik weinig positiefs over, maar natuurlijk ga ik dat wel lezen. Maar eerst weer andere boeken!

Marjon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.