Zee van verlangen

Schrijver: Jojo Moyes
Uitgever: De Kern
Jaar: 2006
Aantal blz: 425

Over het boek:
India, 2002 – De Engelse Jennifer is met haar oma op wereldreis. In het broeierige India komen ze bij de beruchte stranden waar afgedankte schepen gedemonteerd worden. Daar wordt haar oma geconfronteerd met het vliegdekschip waarop ze lang geleden van AustraliĂ« naar Engeland reisde.
Side, 1946 – Aan boord van de Victoria met duizend marineofficieren en meer dan 600 andere vrouwen, delen Maggie, Alice, Jean en Frances een hut.
Maggie is de vrolijke, sociale dochter uit een groot gezin, die tot aller- verdriet naar Engeland vertrekt, zwanger en al. Zij smokkelt haar hond mee aan boord, uiteraard streng verboden. Alice is de arrogante dochter van een industrieel uit een rijk maar benauwend milieu, die pas vele zeemijlen later over de schok heen komt dat zij niet op een cruiseschip reist. Jean is pas 16 jaar, nogal ordinair en grof in de mond. Zij kan de verleidingen van zoveel mannen moeilijk weerstaan. De kalme Frances is de meest intrigerende van de vier. In de oorlog was ze verpleegster en nu voelt ze zich verantwoordelijk voor haar hutgenoten, tot haar duistere verleden haar inhaalt.
In weerwil van alle strenge regels raken de levens van de tijdelijk bewoners van de Victoria steeds verder verstrengeld, en groeit er een diepe liefde.

Mening Marjon (6 juni 2010):
Ik ben diep onder de indruk van dit boek dat ook al is dit fictief, de reis wel degelijk echt geweest is. De situatie aan boord, de ontberingen, de mooie dingen, de zware dingen… Het was er allemaal. En dan vooral die duizenden vrouwen die zich door liefde lieten leiden en zo ver van huis en haard gingen, zonder familie met alleen zichzelf en een groot aantal met een baby in hun buik. Ik heb gelachen en gehuild en ben nog onder de indruk. Daarnaast is het in prettige stijl geschreven. Het laat emoties zien, maar is niet te emotioneel. Deze schrijfster is absoluut een aanrader. Dit boek had ik uit de bibliotheek, maar ik heb er zelf nog 2 op de ‘ongelezen’ stapel liggen. Hoera 🙂

Note: de grootmoeder van Jojo Moyes ondernam de reis op de Victoria. Om haar te eren schreef Jojo die boek.

*****

Marjon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.