Zwarte bladzijde

 

Auteur: Winnie M. Li
Uitgever: Harper Collins
Jaar: 2017
Bladzijden: 384

Over het boek:
EĂ©n slachtoffer. EĂ©n dader. EĂ©n noodlottige dag.
Op vakantie in Belfast wordt Vivian verkracht – op klaarlichte dag, op een open veld, en de dader is pas vijftien… In Ă©Ă©n klap breekt haar leven in tweeĂ«n: voor en na, dader en slachtoffer, opgeven of overleven. Ze komt er al snel achter dat er op verkrachting een maatschappelijk taboe rust; zowel de hulpverlening, de politie als de rechters hebben geen idee wat ze met de zaak aan moeten, zeker niet als de jonge dader onschuldig pleit.
Winnie M Li laat zien hoe zowel Vivian als de dader hun levens onder de loep nemen. Wat is er die dag precies gebeurd? Waarom kruisten juist hun wegen zich?
Li baseerde het boek op haar eigen gruwelijke ervaringen. Met Zwarte bladzijde schreef ze ontroerend proza dat tot nadenken stemt en uitnodigt om de discussie aan te gaan.

Mening Marjon:
Wat zeg je over een boek dat je zo raakt dat je nu al weet dat je het nooit zal vergeten? Winnie M. Li heeft dit zo levendig neergezet dat je in het leven van Vivian duikt en bijna beleeft wat zij beleeft: ze wordt verkracht met geweld en dan ook nog door een jongen van 15. Je leest wat er aan vooraf ging, hoe de verkrachting plaatsvond, hoe ze daarna werd behandeld en wat het met haar deed. Ze zal nooit meer de Vivian van daarvoor zijn, ook al is ze sterk en werkt ze er hard aan om weer terug te komen.
Wat het boek extra heftig maakt is dat je ook leest hoe de verkrachter alles ervaart: daarvoor, tijdens en daarna. Zijn vader en oom dwingen hem zichzelf aan te geven en hij laat zich – zo jong als hij is – beĂŻnvloeden door zijn oudere broer als hij een verklaring aflegt.
De auteur is er in geslaagd de afschuw van dit alles naar boven te brengen. Terwijl je leest en het boek niet meer kan wegleggen, voel je heel veel emoties.
Heftig. Rauw. Open. Reëel. Om nooit meer te vergeten.

Ik ontving dit boek – buiten mijn comfort zone – van de uitgever. Nogmaals mijn hartelijke dank!

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.