10 Jaar :-)

En dan heb ik het over de eReader, oftewel digitaal lezen. Afgelopen zaterdag deed ik dat precies 10 jaar. Hoe gek ik nog altijd ben op papieren boeken, digitaal lezen heeft in mijn ogen veel voordelen: al je boeken bij je hebben, abonnementen (eerst Bliyoo, toen Leeslounge, nu Kobo Plus en de bibliotheek. Tot voor een jaar terug waren ebooks ook nog relatief goedkoop. Tegenwoordig moet je voor nieuwe boeken aardig wat neerleggen. De meningen zijn daarover verdeeld. Ik zie een groot verschil tussen een papieren boek en een digitaal boek. In geval van het eerste kan je het papieren boek verkopen, uitlenen, weggeven of naar de Kringloop brengen. Een digitaal boek geeft je alleen het recht om te lezen en je mag het niet delen (behalve voor jezelf), verkopen of weggeven. Daar wil ik dan ook niet zoveel geld aan uitgeven. Maar het is een feit: digitale kopers betalen eigenlijk ook voor de papieren boeken waarvan de verkoop terugloopt. Als gevolg daarvan koop ik minder ebooks en ik koop nog steeds geen papieren boek. Dus de boekhandel draait zichzelf de nek om. Of zie ik dat verkeerd?

Eerst las ik echt van de eReader, toen jarenlang van 2 iPad mini’s, maar sinds een half jaar heb ik weer een eReader: Kobo Libra. Ik zou echt niet meer terug willen naar het papieren boek, ook al word ik nog altijd blij van de aanblik van papieren boeken (en heb ik ook een boekenkast met boeken staan). En dan de geur van tweedehands boeken… Heerlijk.

Al met al had ik niet kunnen bedenken dat er zoveel zou veranderen. Hieronder vind je mijn blogpost van 10 jaar geleden met alle reacties. Een blogpost waarin ik ook nog roep dat Touchscreen niets voor mij is 😂 Wat kan er in 10 jaar veel veranderen.

Marjon.

______________________________________

E-Reader – digitaal lezen dus…
11-07-2010 09:47- in Voorpagina, Diversen
Sinds kort ben ik in het bezit van een E-Reader.

Ik, de boekenliefhebber. Ik, die zielsgelukkig kan worden van de geur van oude boeken, het knisperen van bladzijden, die verliefd op alleen het boek kan worden. Maar tegelijk ben ik ook vaak op reis met de trein, sleep altijd boeken mee. Vaak houd ik er rekening mee dat ik vooraf aan dat reizen niet al te dikke boeken begin. Want dat moet ik dan ook weer meeslepen. Ik kan nou eenmaal niet een boek halverwege opzij leggen en dan even in een dunner en dus ander exemplaar gaan lezen. En wat dacht je van vakantie… Ik weet van tevoren niet waar ik zin in heb en moet dus extra boeken meenemen. Ik had er dit jaar 14 klaarliggen, wetende dat ik misschien de helft zou lezen…

En toen kreeg ik in vore voor mijn verjaardag een E-Reader. Met een pakket boeken. En ik kocht er zelf ook nog 2 boeken bij. Veertien boeken stonden er toen op. Wauw. Dapper halveerde ik de papieren stapel en zo ging ik op vakantie. Je zou natuurlijk kunnen stellen dat die papieren stapel nu helemaal overbodig was geworden, maar ik moest eerst vertrouwen krijgen. Hoe leest het? Doet hij het wel? Ga ik dat dierbare papieren boek niet teveel missen…?

Al mijn argumenten om vooral niet aan zo’n E-Reader te beginnen verdwenen al gauw.

Zo is lezen van een scherm minder prettig dan van een papieren bladzijde… Ja, maar niet waar het om de E-Reader met E-Ink gaat. E-Ink is een scherm als een papieren bladzijde. Het is wit met zwarte letters en het glimt niet. Het geeft géén licht, want dat doet die papieren bladzijde ook niet. En ja, het scherm is in fel zonlicht net zo goed te lezen als in de schaduw. En als het donker wordt heb je gewoon een lamp nodig. Al met al leest het absoluut nèt zo prettig als van papier en het voordeel is dat je de letters ook nog groter kan zetten. Sommige E-Readers hebben zelfs de mogelijkheid de grijstinten aan te passen.

Ik vergat al gauw dat ik geen papieren boek las en zag even gauw de voordelen. Voor mensen die bijvoorbeeld de Millenniumtrilogie hebben gelezen is het goed voor te stellen dat die loeizware dikke boeken digitaal heel wat prettiger te hanteren zijn. Als er even geen boek naar je zin op staat, ga je naar Bol, Bruna, Selexyz of welke webwinkel dan ook, koopt een boek (kan direct met Ideal betaald worden, ook in het buitenland), downloadt deze en je kan gaan lezen. Waar je ook zit. Moet je natuurlijk wel een pc ter beschikking hebben. En op die pc moet niet al een andere Adobe-account (aan te maken voor het downloaden naar een E-Reader) dan de jouwe staan.

Dat is een klein minpuntje. Je moet een Adobe-account aanmaken en deze koppelen aan je E-Reader. Elk boek dat je downloadt met DRM-beveiliging (alle gekochte boeken dus) worden dan ook aan die account gekoppeld. Je kan het daardoor niet uitwisselen met anderen. Ga je je E-Reader opeens aan een andere account koppelen, zijn de boeken die je aan de eerdere account koppelde onleesbaar geworden. Op zich logisch dat ze dit ingewikkelde systeem bedacht hebben. Je moet natuurlijk voorkomen dat welk boek dan ook illegaal te downloaden is. Een gekocht boek blijft in de bestelaccount van de desbetreffende webwinkel staan en kun je 6x downloaden via steeds diezelfde account.

Er is nogal wat keuze in E-Readers. Waar moet je op letten?

Het moet een E-Ink-scherm hebben. Alleen dan kan het een boek benaderen.

Het moet E-Pub-formaat met DRM-beveiliging kunnen uitlezen. De boek-webwinkels verkopen alleen maar apparaten die dat kunnen.

En dan de extra mogelijkheden…

Er zijn E-Readers met mp3-afspeelmogelijkheid. De mogelijkheden daarbinnen zijn meestal beperkt, maar mocht je er voorkeur aangeven muziek te luisteren tijdens het lezen, kun je daarvoor kiezen. Wel heb je in dat geval extra geheugen nodig. Dat zit er standaard meestal niet bij.

Er zijn E-Readers met wifi er op. Leuk. Máár… die zijn tot nu toe alleen te gebruiken op onbeveiligde netwerken. Erg vreemd. Thuis zal je er dus niets aan hebben. Moet je eerst naar de bibliotheek, McDonalds, het vliegveld of NS Station, La Place of de camping of zo. Wel handig in dat geval is dat je rechtstreeks op de E-Reader kan downloaden zonder dat je een pc nodig hebt.

Er zijn E-Readers waarop je ook filmpjes kan afspelen… Tja, daar heb je toch ook andere apparaten voor… Het lijkt me niet dat je een boek kunt lezen en gelijktijdig een filmpje kan afdraaien. De keuze is aan jou natuurlijk!

Dan zijn er E-Readers met voorleesmogelijkheid. Klinkt geweldig natuurlijk. Maar ze zouden het alleen goed doen bij Engels-talige boeken. Nederlands kunnen ze vooralsnog amper uitspreken.

E-Readers zijn er ook met een touch-screen. Daar heb ik voor bedankt. Mijn prachtige Windows-phone heeft ook een touch-screen en dat werkt weliswaar heerlijk, maar ik ben wel doorlopend het scherm aan het poetsen. Gek word ik van de vette vingers en vegen. Ik moet er niet aan denken dat ik een boek ga lezen met vette vingers en vegen op de bladzijden. Aan de andere kant valt dat effect op een E-ink-scherm misschien heel erg mee, want het glimt ook niet. Die ervaring heb ik niet. Eén van jullie wel?

Ik mocht de E-Reader voor mijn verjaardag uitzoeken en na lang wikken en wegen koos ik deze:

Het is een simpele E-Reader zonder poespas en bij Bol kwam er een boekenpakket met interessante boeken bij. Deze E-Reader heeft geen voorleesfunctie, leest geen mp3 of mp4 af, heeft geen touch-screen en géén uitbreidbaar geheugen. Er zit standaard 512 mb op. Weinig? Ach, dat staat voor 300-350 boeken. Stel dat het er 300 zijn. Ik lees normaal niet meer dan 3 boeken in de week. Als ik dat al haal, dan zijn dat dus 100 weken leesplezier en dat is bijna 2 jaar. Maar ik lees ook wel eens minder en ik blijf de papieren broertjes ook lezen. Dus voordat mijn E-Reader vol is èn alles gelezen is, ben ik jaaaaren verder. Tegen die tijd koop ik vast wel weer eens een nieuwe 😉

Tot slot het aanbod van digitale boeken. Het zijn er al heel wat in het Nederlands. Maar vergeleken hun papieren broertjes is het aanbod nog vrij laag. Het staat natuurlijk nog in de kinderschoenen. Het aanbod groeit tenminste wel. En hoewel ik digitale boeken nog niet goedkoop vind, zijn ze wel goedkoper dan papieren exemplaren. Alleen kun je papieren exemplaren natuurlijk ook lichtbeschadigd of tweedehands aanschaffen. Dat kan digitaal dan weer niet. Daar staat tegenover dat er met digitale boeken nogal eens gestunt wordt als je ze als pakket koopt. Toch de moeite waard dus om even wat verschillende webwinkels na te lopen.
Op het gebied van Engels-talige boeken is al meer te downloaden, een logisch iets. En ook dat aanbod groeit 😉 Verder kun je onder andere bij Bol zowel Nederlands-talig als Engels-talig gratis wat klassiekers downloaden.

En zo ben ik om. Ik ben ongelofelijk blij met mijn E-Reader. Niet in plaats van papieren boeken maar naast papieren boeken. Wie had dat ooit gedacht?

Marjon.

ps en off topic… Ik heb hier nogal wat in te halen zag ik… Dank jullie wel voor de logs en het reageren. En zelf heb ik ook 7 boeken te plaatsen, dus heel wat werk te verrichten. Ik ga dat waarschijnlijk een beetje verspreiden.

ps voor Lara… Ik heb er ook Onder de Ombuboom op staan maar zag dat deze ook heruitgebracht is op papier 😉

Reacties

Fuzzmom op 11-07-2010 10:04
Hij leest inderdaad heel prettig. Ik heb intussen ook mijn account bij de bieb aangemaakt, alleen valt dat voorlopig nog tegen. Ze hebben nog maar 419 boeken, waarvan een groot deel non-fictie, en de meeste fictie is al uitgeleend, blijkbaar zijn er al best veel mensen in de provincie Utrecht die lid zijn geworden.
Marjon (zie ook Marjonsfoto) op 11-07-2010 10:27
@ Fuzz… Oh kan zo’n digitaal boek dan ook maar beperkt uitgeleend worden? Ik heb begrepen dat er ook veel (voornamelijk Engels-talige) studieboeken te leen/koop zijn. Maar de E-Reader in deze vorm is toch pas een jaar terug geïntroduceerd, dus het staat nog gewoon in de kinderschoenen.
Fuzzmom op 11-07-2010 10:31
Ze kopen licenties, 1 licentie voor 1 boek, dus mag dat boek net als een gewoon boek maar door 1 lid tegelijk gelezen worden. Ze raden wel aan om het gelijk weer op ingeleverd te zetten na het downloaden, maar dat doet blijkbaar niemand.
Marjon (zie ook Marjonsfoto) op 11-07-2010 10:35
@ Fuzz… Oh ja, logisch natuurlijk. Oh dat kan weer wel dus, direct weer als ingeleverd aanmerken. En ik neem aan dat je dan wel 3 weken lang het boek op je E-Reader kan lezen.
Jij leest veel Engels-talig toch? Want daar heb je veel goedkopere boeken in, hele pakketten ook, zoals van Alex Cava (leest M graag), maar ook Tess Gerritsen, een van mijn favorieten. Stephen King zit daar vast ook wel tussen.
Fuzzmom op 11-07-2010 11:02
Ik neem aan dat je het nu over Bol hebt met die Engelse pakketten ? Want dan ga ik daar toch nog eens zoeken.
Marjon (zie ook Marjonsfoto) op 11-07-2010 11:22
@ Fuzz… Ja, Bol inderdaad. Sowieso leuke aanbiedingen.
Cobie op 11-07-2010 13:00
Ha, ik heb hem ook sinds februari de BeBook en ik ben er zooooooooo blij mee. Geen dikke boeken meer die ik niet meer kan vasthouden, en ik sjouw hem overal mee naar toe in mijn handtasje…… en ik heb al 1(!) stephen king digitaal kunnen kopen…… het is wachten op de rest of dat ook ooit nog eens digitaal uitkomt…..

groetjes en lees ze in deze hitte…….

Viv op 11-07-2010 14:41
Dus je bent erg enthousiast geworden Marjon!

Ik houd het toch nog maar bij papieren exemplaren
omdat ik het apparaat toch wel erg duur vind!

maar wie weet in de toekomst 😉
Marjon (zie ook Marjonsfoto) op 11-07-2010 14:46
@ Cobie… Hoera, nog zo’n enthousiaste gebruiker. Ja, zware boeken vasthouden kan ook een ramp zijn. Maar ook dat meeslepen inderdaad. Mijn E-Reader zou 220 gram wegen geloof ik…

*gaat hem nu wegen*

Yep, 220 gram. Ik stop ‘m ook gewoon in mijn schoudertas. Heb ik 14 boeken bij me. Zijn er nog maar zo weinig Stephen King’s? Wat idioot zeg! Is het er ook niet in het Engels dan? Ja toch?

@ Viv… Ja, dat is een groot nadeel. De prijs. Dat zou ‘m in het E-Ink scherm zitten, dat zou duur zijn. De kans is groot dat ze nog wel gaan dalen in prijs. Mijn Sony is alvast een van de goedkopere en bij Bol het voordeligst – dacht ik. Hoe dan ook; ik ben inderdaad erg enthousiast!
Bastiaan op 11-07-2010 15:52
Wat goed om te lezen dat het je zo bevallen is… ik wacht net als Viv ook nog even…
Marjon (zie ook Marjonsfoto) op 11-07-2010 16:01
@ Bastiaan… Jammer hè, dat dingen nog zo prijzig zijn. Misschien gaan ze er tegen de decembermaand mee stunten.
Bastiaan op 24-07-2010 11:34
Ja is wel een nadeel maar toch loop ik er nog niet gelijk warm voor… ben te gehecht aan papieren media
Marjon (zie ook Marjonsfoto) op 24-07-2010 19:49
@ Bastiaan… Grappig hè… Dat zei ik ook voordat ik ‘m had. Ik heb ook nog getwijfeld… En nu zegt iedereen zonder dat ding om me heen nog steeds wat ik eerst ook zei en ben ik zo van mening veranderd. Hoe is het mogelijk hè.
ღ Jasty ღ op 17-08-2010 12:01
jaaaah deze reader heb ik dus ook sinds twee weken, alleen dan in het roze.
Ben er super blij mee
dezwanenburger op 17-08-2010 12:07
ik ga eerst een paar boeken passief lezen. luisterboeken. als je op google zoekt op meneer foppe over de rooie kom je het bboek vanzelf wel tegen.

groet, Rudo
Marjon (zie ook Uitgelezen) op 20-08-2010 07:40
@ Rudo… Oh geweldig, meneer Foppe :-)))) En gratis zie ik?

Ik heb wel 2 Luisterboeken, maar dat is weer niet echt iets voor mij. Toch is het mooi dat ze er zijn, want mijn inmiddels slechtziende moeder heeft er veel plezier van.
suurtje op 15-09-2010 21:39
Heb nu bijna een jaar de Sony met het touch-screen. Geweldig apparaat en bij mij komt er bijna geen gewoon boek meer in. Moet wel zeggen dat ik inmiddels al zo’n 2000 boeken op de reader heb. Het touch-screen heeft als nadeel dat het scherm wat minder goed leesbaar is. Ook heb ik regelmatig wat storingen met overzetten van de computer naar de reader, maar daar kom ik telkens wel weer uit. Ik kan drie grote voordelen noemen:
– Het leest een stuk gemakkelijker in bed e.d. dan zo’n zwaar boek waarbij je je bij elke bladzijde op een andere zij moet draaien;
– Op vakantie heb je de hele bibliotheek tot je beschikking;
– Het leest een stuk voordeliger (als je de boeken althans niet legaal koopt, want die prijzen zijn nog veel te hoog).
Marjon op 15-09-2010 21:46
@ Suurtje… Ik twijfelde toen tussen de Pocket en de Touch en zag in gedachten mijn touch-screen smartphone met al die vette vingers… Daarom heb ik geen Touch gedaan.

Dank je wel dat je hier je mening over jouw Reader hebt geplaatst… Hebben anderen ook weer iets aan!

Ik download alleen maar legaal… Zou niet weten waar ik het anders vandaan moet halen. Daar ben ik niet zo’n expert in (helaas)…

Ik heb er inmiddels zo’n 60 boeken op staan (wel even iets anders hè). Ik lees nog steeds veel papier, vind ik ook wel prettig. Het is ongeveer 2 papieren boeken op 1 digitaal boek. Het hangt er vanaf hoeveel ik reis. Zodra ik met de trein op stap ga, kien ik het zo uit dat ik een digitaal boek lees.
klets op 14-11-2010 22:40
Aaaaah, leuk een E-reader!
Daar loop ik ook al een tijd over te denken!
Maar ja, heb net een nieuwe SLR camera gekocht dus ‘k moet weer ff gaan sparen!
Marjon op 15-11-2010 19:12
@ Klets… Ik wilde eerst een lens bij kopen, maar ben toen voor de Reader gegaan… Het is of of hè. Ik reis veel, dus het is ideaal! Ik kan het je echt aanraden.
jobo op 10-04-2011 21:45
Ja ik heb er nu eerst een op mijn mp4 speler die leest alleen geen pub bestanden maar txt bestanden moet ze dus allemaal omzetten best wel veel werk, maar goed geeft niet.

Ik ga zeker nog een e-book aanschaffen dat weet ik wel al zeker, maar wanneer?? Denk dat ik nog even wacht dat ze iets goedkoper worden 🙂
Marjon op 11-04-2011 10:08
@ Jobo… Ik heb de goedkoopste Sony… Er zouden 300 boeken op kunnen, maar er staan er al ruim 500 op 🙂 Het betaalt zich terug; digitale boeken zijn goedkoper en tegenwoordig kun je ook bij de bibliotheek digitale boeken lenen. Je kunt boeken er ook net zo hard weer afgooien. Het leest heerlijk weg, net als een echt boek. En daarom vind ik dat je niet meer kan zeggen dat het hetzelfde is als lezen vanaf een scherm. Want dat is niet te vergelijken met de iPad, de laptop of pc, mobieltjes of mp4-spelers.

Let op dat je voor een e-inkscherm gaat, want dat is het geheim! Verder ligt het er aan wat je er nog meer mee wilt, want als je er ook mp3 op wilt zetten, moet je echt gaan voor een met een geheugenkaart. Anders is dat wat minder belangrijk.

Wifi is tot nu toe ook nog niet relevant. Je kan die wifi alleen gebruiken op onbeveiligde netwerken, dus niet eens je eigen netwerk. En bij de meeste winkels kun je niet rechtstreeks kopen en moet het toch via je laptop/pc.

Als je vragen hebt… Geef maar een gil, je hebt mijn adres!

Viv op 11-04-2011 11:57
Handig deze tips Marjon!
Vriendin van mijn vader
wilde graag een ereader aanschaffen
maar ik zei je moet wel op bepaalde zaken letten!

Nog meer tips of aandachtspunten?
jobootje op 13-04-2011 20:14
Ik heb er dus een en zal er zo voor het eerst proberen boeken op te zetten en ben onwijs benieuwd of mij dat gaat lukken ben erg benieuwd, maar je hoort van me 🙂
jobootje op 13-04-2011 21:36
Zo ik kan het ik kan het en nu maar lekker lezen 🙂
Marjon op 14-04-2011 10:01
@ Viv… Niet echt… Dat wat in de log staat en ik in de reactie zit, is het zo’n beetje. Het belangrijkste is dat e-inkscherm. En persoonlijk zou ik voor een niet felle kleur gaan, want dat zie je steeds tijdens het lezen. Ik heb bewust voor dat blauw gekozen. Nog wel een tip: een stroom-oplader is echt een must. Opladen via de pc duurt lang, maakt je afhankelijk van de pc en je kan je reader niet in zolang hij daar op aangesloten is. Je kan wel blijven lezen als de reader via een stopcontact wordt opgeladen.

@ Jolanda… En? Bevalt het?
Marjon op 14-04-2011 10:01
zit = zeg hihihi
Viv op 14-04-2011 11:16
Bedankt Marjon voor alle tips!
Heb ze even in een kladblok bestandje opgeslagen!
Alie had er laatst eentje gezien voor 80 euro ofzo bij de V en D
Maar eens kijken of die aan deze eisen voldoet!

Op Bol.com staan ook heel wat e-readers

– Hiteker van 99 euro heeft een TFT scherm valt af dus 😉
– BeBook Club – Wit van 149 euro is een goede koop. Uitbreidbaar met geheugen, E-inkscherm, geen touch
– Cool-ER E-reader van 149 euro. Staan niet echt reviews bij maar lijkt ook wel goed!
– ICARUS Reader Go ook 149 euro. Zit geen oplader bij voor het opladen in het stopcontact. Wel enthousiaste reviews
-iRiver Story EB02 159 euro voordeel dat alles in het Nederlands is, geen hoesjes te krijgen.
– Cybook Opus – 179 euro – Simpele E-reader
– Sony PRS-350 – 179 euro – Touchscreen

Viv op 14-04-2011 11:21
Nou ik heb een goede gevonden volgens mij!

//www.selexyz.nl/product/9999013767523//oyo-e-reader/?utm_source=selexyz-tipt&utm_medium=referral&utm_campaign=oyo-50-euro-goedkoper
Marjon op 18-04-2011 09:23
@ Viv… Ik was zaterdag bij Selexyz en heb even met de Oyo gespeeld. Leuk ding voor die prijs! Samsung is ook erg mooi. Ik heb geen idee wat de ‘beste’ reader is, maar persoonlijk zou ik weer voor Sony gaan.
jobo op 18-04-2011 11:23
Viv wat wel handig is om rekening mee te houden is dat er e-ink inzit dan heb je namelijk altijd een goed beels om te lezen! Ook als de zon erop schijnt. Nu heb ik mij laten vertellen dat dit alleen bij sony is!

En die heb je ook in verschillende maten en prijzen ik zelf heb de prs 650 maar je zou ook kunnen kiezen voor de 350 is oo kerg goed namelijk 🙂 En wat goedkoper..

Suc6 meid
Viv op 18-04-2011 12:29
Ja ik heb de Oyo ook al even in mijn handen gehad!
Zag dat ie tot 29 april 99 euro is. Maar even aanraden aan vriendin van mijn vader! Die wil namelijk niet teveel geld spenderen aan een e-reader
maar het leek haar wel handig voor de vakantie!

Enne Jolanda er zijn meer merken die dat hebben hoor 😉 Deze Oyo dus ook!
wel belangrijk dat je in de zon/licht goed kunt lezen
anders heb je er nog zo weinig aan!
Marjon op 19-04-2011 07:50
@ Jolanda… Er zijn wel veel meer readers met e-ink hoor, bijna allemaal! Met de felle zon rechtstreeks op het scherm, kunnen de letters trouwens wel wat vager worden, als een bladzijde waarvan de inkt verbleekt. Maar als je dan even een blz verder of teruggaat of de letters even groter zet, is het weer leesbaar. Ik zit er dus wel mee in de zon, maar houd de reader zo dat de zon niet rechtstreeks op het scherm schijnt.

@ Viv… Die Oyo is dan een leuke prijs! Hema had ook een tijd een reader voor 99,00, weet niet of dat nog zo is. Dat leek me toen ook een goede! Wel moet er epub op kunnen, maar dat zal bij die Oyo wel zo zijn, want Selexyz verkoopt ook ebooks!
Viv op 19-04-2011 13:17
Ja Epub kan hij lezen
dus dat lijkt me prima!!!!!!!!!
Marjon op 21-04-2011 09:50
@ Viv… Precies! Wat je nog wel kan overwegen is op Kieskeurig kijken. Dan kan je lezen war andere gebruikers er van vinden.
Viv op 21-04-2011 10:04
Kieskeurig heeft geen review

maar las op www.ereaders.nl dit:

De OYO is een goedkope ereader met voor zijn prijs behoorlijk wat functies. Het apparaat is compact, vrij stevig en daardoor makkelijk mee te nemen en onderweg te gebruiken. Het apparaat heeft een intuïtieve interface en via de ingebouwde ebookwinkel van Selexyz is het eenvoudig om nieuwe ebooks binnen te halen.
De OYO heeft echter ook enkele negatieve kanten waar je niet omheen kunt. Zo is het scherm vrij donker, hoewel dit in vol licht nog meevalt. Het grootste probleem is echter de traagheid waarmee het apparaat reageert op invoer op het scherm. Wanneer je bijvoorbeeld een ebook aanklikt om te gaan lezen kan het gerust enkele secondes duren voordat er iets gebeurt, zodat je je vaak afvraagt of je wel goed gedrukt hebt. Bladeren door ebooks gaat (met de nieuwste firmware) wel redelijk snel.

Marjon op 21-04-2011 10:09
De Sony is ook traag en moet ik geregeld resetten als ik er iets afgehaald of opgezet heeft. Het zou een bug van e-ink-schermen zijn – dus alle readers zouden daar enigszins last van hebben. Het schijnt dat de batterij-aanduiding dan niet meer goed werkt. Hij zegt dan dat-ie vol is en is eigenlijk leeg (door het aan- en loskoppelen). Er is dan vaak nog wel iets op het scherm te zien. Ik heb er minder problemen mee sinds ik een stroomoplader heb (absolute aanrader!!). Ik leeg ‘m dan op stroom, reset en kan vaak een kwartiertje later weer lezen. Maar goed, dat zijn dus de nadelen van e-ink. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen hè. Bladzijden omslaan gaat gelukkig wel snel, dus met lezen heb ik er geen last van!
Viv op 21-04-2011 10:12
Hier zit ook een stroomoplader bij dus misschien dat het dan ook wat meevalt 😉 en anders maar wat geduld toch!
Hij heeft gewoon een mooi prijsje!
Marjon op 21-04-2011 10:15
Ja ik zou er gewoon voor gaan! Ze zal er veel plezier aan beleven en later – als de prijzen eens wat gaan zakken – kan ze altijd er nog een bij doen. Je moet ook eerst maar ervaren of je er veel gebruik van maakt. Sommige mensen gebruiken een reader alleen in de vakantie.
Viv op 21-04-2011 10:37
Ik zal het haar aanraden, moet ze hem dit weekend maar halen
voordat ie weer duurder wordt 😉
En volgens mij wilde ze hem eerst ook vooral voor de vakanties aanschaffen!
Dus dan is dit een mooi startersmodel!

Pagina12
Marjon op 21-04-2011 19:03
Precies! Ik ben benieuwd wat het gaat worden.
Ik zeg er eerlijk bij dat ik ‘m ook vooral voor onderweg en in de vakantie wilde gaan gebruiken… En nu lees ik meer digitaal dan papier…
Viv op 13-05-2011 13:12
En ik heb er nu ook eentje!

De Oyo E-reader
Jihaaaa

Marjon op 13-05-2011 14:07
Yeah!!!! Leuk dat het me even smste! Ben helemaal blij voor je! Daar ga je veel plezier aan beleven!!
Insoontje op 09-08-2011 13:58
Ik ben nog niet overstag voor een E-reader, maar leuk om te lezen wat jouw ervaringen zijn.. en dat klinkt toch wel positief. En voor vakanties lijkt het me wel ideaal.. geen gezeul meer met stapels boeken Maar voorlopig hou ik het nog bij de papieren exemplaren.

liefs Insoon
Marjon op 09-08-2011 14:17
@ Insoon… Ik heb inmiddels al 2 readers, kan niet meer zonder. Ideaal. Ik lees meer en sneller sinds ik een reader heb en ik ben eigenlijk echt een papiergek… zo gek op boeken…

Liefs, Marjon.
gedachtenvanmiranda op 10-08-2011 17:59
Kan je ook weer boeken van een e-reader verwijderenb als ruimte zo moeten / willen creeren? Ik ben nog een twijfelaar. Al zie ik ook veel voordelen.
ik krijg namelijk door mijn houding met lezen snel last van mijn nek. Is dat ook minder met eene-reader doordat je geen zwaar boek omhoog hoeft te halen?
Marjon op 10-08-2011 20:32
@ Miranda… Ik kan me jouw twijfels wel indenken. Lezers houden ook van boeken en die geef je in wezen op. Je krijgt er verhalen in digitale vorm voor terug. Ik heb ook getwijfeld en nu ben ik al zo ver dat ik liever digitaal lees dan papier. De reden weet ik niet zo goed. Wel speelt inderdaad mee dat een boek minder goed vasthoudt, dat zware boeken lastig zijn. Ik houd dat vasthouden van de reader veel langer vol. Het voelt verder veel overzichtelijker. Je ‘ziet’ de dikte van het boek niet, je hebt alleen maar die ene bladzijde voor je. Ik vergroot ook de letters graag, daardoor krijg je minder tekst op een bladzijde, dat leest rustiger.

Je kan boeken ook weer verwijderen. Ze blijven in jouw computer staan in het daarvoor bestemde programma (zoals Sony Reader Library of Adobe Digital Editions of welk programma dan ook). Wel heb ik de ervaring dat een reader van slag kan raken als je hem vaak vast- en loskoppelt aan je computer. Ik kan je aanraden er een te kiezen met een geheugenkaart, waar je bijvoorbeeld eventuele gratis ebooks op zet.

Op mijn Sony reader heb ik totaal 512 mb geheugen. Dat lijkt weinig, maar er staan bijna 600 ebooks op. Dus je hebt waarschijnlijk niet de neiging om steeds boeken te verwijderen 🙂

Hoe dan ook… Ben je een enthousiaste lezer… Dan is een e-reader een absolute aanrader!

Viv op 15-08-2011 12:43
Zie het als aanvulling een E-reader
ik was net als Marjon ook altijd zo van de papieren boeken
maar sinds mei ook een bezitter van een e-reader
en wil niet meer zonder!
Je hebt veel meer keuze uit boeken en het is niet zo zwaar ideaal voor vakanties. De ‘echte’ boeken blijf ik wel lezen
maar merk toch dat ik nu meer digitaal lees!
gedachtenvanmiranda op 18-08-2011 20:31
Geweldig, zoveel boeken als je hier kunt vinden….met de lezerservaringen. Dus mocht ik nog suggestisch nodig hebben voor in mijn boekenkast neem ik hier zeker een kijkje. IK zou willen dat ik meer tijd beschikbaar had om te lezen.
En ik denk nog even verder over wel of niet aanschaffen van een e-reader. Ik vind ze nog steeds prijzig.

Marjon op 18-08-2011 20:58
@ Miranda… Tijd om te lezen… Daar kampt iedereen mee geloof ik. Toch lees ik juist meer sinds ik de reader heb.
Pagina12

4 gedachten over “10 Jaar :-)”

  1. Leuke post. In 10 jaar kan er inderdaad veel veranderen. Hoewel ik een ICT’er ben gaat men voorkeur nog steeds uit naar het papieren boek. Als ik zo’n 100 boeken per jaar zou lezen dan zou de voorkeur uitgaan naar ebooks.

    1. Ja, dat maakt dan verschil Hans. Ik bleef in het verleden naar de bibliotheek fietsen, maar ook papieren boeken kopen (nieuw en tweedehands). Als je tussen de 150 en 200 boeken leest is digitaal lezen met dat soort abonnementen heel handig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.