Voor jou (Lou Clark 1)

Auteur: Jojo Moyes
Jaar: 2015
Uitgever: De fontein
Bladzijden: 432

Over het boek:
Louisa’s wereld is klein. Ze werkt in een cafĂ© om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen – een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin – maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar Ă©Ă©n uitweg.

Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken?

Mening Ghita (28 september 2015):
Wat een mooi en meeslepend boek. Zo knap hoe de schrijfster een toch wel zwaar onderwerp behandeld met de nodige dosis humor.
Door de vlotte schrijfstijl leest het boek lekker weg en de toon is eigenlijk vooral luchtig met hier en daar heerlijke droge humor maar toch ook met de serieueze kant waarin vraagstukken rond leven en dood aan de orde komen.

Louisa gaat steeds meer om Will geven, ze houdt zelfs van hem. Ik vond Louisa een heerlijk karakter, doe maar gewoon type….. die in een huis komt bij een rijke familie en alles in positieve zin veranderd. Will vond ik in het begin een norse chagrijn, maar al lezende ging ik hem steeds meer begrijpen, (net zoals Louisa) en liet hij toch ook steeds meer zijn zachte en lieve kant zien, vooral richting Louisa.
Aan het eind komen de tissues wel even erbij aan te pas, maar het boek geeft toch een goed gevoel als je het dicht slaat. En dan vind je het jammer dat het uit is.
Tot nu toe het mooiste boek dat ik dit jaar heb gelezen.

*****

Mening Marjon:
Wat een heftig boek en toch leest het heerlijk weg en is het mooi, heeft het humor en er is vooral veel liefde. Het leven van Lou verandert volkomen als ze Will ontmoet en dat alleen maar omdat ze een baan zocht. Haar baan is maar voor zes maanden en ze heeft er alles voor over om dit langer te laten duren. Will leert haar grootse dingen die allemaal Ă©Ă©n basis hebben: leef. Leef je leven. Prachtig.

*****

Mening Viv:
Ik las dit boek vorig jaar ook al eens. En kreeg hem nu voor mijn verjaardag. Mooie reden om dit prachtige boek te herlezen. Wat een bijzonder verhaal: de liefde die opbloeit tussen Lou en Will. Een zwaar onderwerp, een dwarslaesie, maar de schrijfster weet het toch heel mooi te brengen. Het doet me denken aan het (waargebeurde) “Intouchables”. Levensles uit dit boek (en de film) geniet van de kleine dingen in het leven, het leven gaat al snel genoeg. Ik ga hierna ook de 2 vervolgboeken lezen waarin Lou weer de hoofdrol heeft. Erg benieuwd hoe het haar verder vergaat. Ik leef erg mee met Lou, ze komt echt tot leven voor mij.

*****

Ghita en Marjon en Viv.

4 gedachten over “Voor jou (Lou Clark 1)”

    1. Deel 3 is er inderdaad al (ook in het Nederlands): Dit boek heet ‘Voor mij’. En deel 2 heet ‘Na jou.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.