Een pleidooi voor echt eten

 

Auteur: Michael Pollan
Uitgever: De arbeiderspers
Jaar: 2016
Bladzijden: 196

Over het boek:
We zouden minder eten moeten kopen en er meer voor moeten betalen. Daar worden we niet alleen zelf beter van, maar ook het milieu, ons ecosysteem en onze samenleving. Door wereldwijd te kijken naar traditionele diëten kunnen we een evenwichtig en gezond eetpatroon terugvinden. Michael Pollan verwierf wereldfaam met dit heldere en onontkoombare manifest: Echt eten, niet te veel, vooral planten.

Mening Marjon:
Dit boek heeft me vaak doen glimlachen. Het doet je inzien wat een onzin het eigenlijk is om gezond voedsel te ontleden in stoffen om aan te tonen dat ze gezond zijn. Eet gewoon die tomaat zonder erbij stil te staan welke stofjes er dan in zitten die die tomaat gezond maken. Want misschien zijn het die stofjes niet en meer waarschijnlijk is het de tomaat in zijn geheel: de samenstelling en samenwerking van stofjes. De auteur laat ook zien wat echt voedsel is: dat wat iemand van pakweg 4 of 5 generaties terug nog zou herkennen. Kijk door die ogen naar alles wat de supermarkt biedt: hoezo yoghurt met suiker, smaakjes en waar vet uitgehaald is, enzovoort: eet gewoon yoghurt waar niets aan veranderd is. Al met al een boek dat heel duidelijk en logisch is. Wel vond ik de zinnen vaak lang, vol met afleidingen en tussen haakjes-teksten. En het boek vergelijkt alles doorlopend met de Amerikaanse eetcultuur. Maar evengoed is het een aanrader.

****

Marjon.

19x bekeken

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.