Aan het einde van de wereld

Auteur: Kristin Hannah
Uitgever: Boekerij
Jaar: 2018
Bladzijden: 528

Over het boek:
Een prachtig en spannend verhaal over liefde, verlies en het gevecht om het bestaan te midden van de oerkrachten van de natuur.
Voor een gezin in crisis wordt hun emigratie naar Alaska, de laatste Ă©chte wildernis van Amerika, de ultieme test.

1974. Sinds Ernt Allbright is teruggekeerd uit Vietnam, waar hij krijgsgevangene was, heeft hij nachtmerries, woedeaanvallen en kost het hem moeite het normale leven weer op te pakken. Op een dag neemt hij een impulsieve beslissing: hij verhuist met zijn gezin naar Alaska om daar een zelfvoorzienend bestaan te gaan leiden. Zijn dertienjarige dochter Leni hoopt dat die drastische stap hun eindelijk rust zal brengen. Haar moeder is bereid alles te doen voor de man van wie ze houdt met een stormachtige, irrationele passie – zelfs als ze hem moet volgen naar het einde van de wereld.
Aanvankelijk lijkt Alaska alles te zijn waarop ze hoopten; ze worden er opgenomen in een gemeenschapje van sterke, onafhankelijke pioniers. Maar als de winter invalt en de staat in maandenlange duisternis en bittere kou wordt gehuld, verslechtert Ernts toch al kwetsbare psychische toestand. Het gezin moet alles op alles zetten om de uitdagingen buiten Ă©n binnen de muren van hun huis het hoofd te bieden.

Mening Marjon:
Een heftig en indringend verhaal over een man die beschadigd raakt in de oorlog met Vietnam en die daarmee een grote stempel drukt op het leven van zijn vrouw Cora en hun dochter Leni. Ze vertrekken als gezin naar Alaska, in de hoop een nieuwe start te maken. Maar het leven is daar zwaarder dan ze hadden verwacht. Leni ontmoet er wel haar grote liefde maar haar vader wordt zieker en zieker. Ik vind het verhaal wel af en toe een erg sombere ondertoon hebben, iets wat ik ook al bij de laatste boeken van Kristin Hannah terugzag. Maar het zit goed in elkaar, heeft diepgang en is prettig verteld. Ook de sfeerbeschrijvingen zijn mooi. Maar die sombere toon overheerst. Daarom toch geen 5 sterren.

****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.