Achtste-groepers huilen niet

Schrijver: Jacques Vriens
Uitgever: Unieboek
Jaar: 2012
Aantal blz.: 176

Over het boek:
Achtste-groepers huilen niet gaat over een hechte groep 8. Met de CITO-toets en de eindmusical hebben de leerlingen een spannend jaar voor de boeg. Maar het laatste schooljaar wordt pas echt uitzonderlijk als klasgenootje Akkie ziek wordt. Ze heeft leukemie en moet een groot deel van het schooljaar in het ziekenhuis doorbrengen. Ondanks haar ziekte kan Akkie het niet laten om zich overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afscheidsavond, het schoolvoetbaltoernooi of het plan om juf Ina aan een nieuwe man te helpen.

Mening Marjon (9 maart 2012):
Achtste-groepers huilen niet, maar ik wel. Ik vind dat iedere volwassene zo nu en dan een jeugdboek moet lezen, daarmee houden we ons innerlijk kind levendig 🙂 Ik pak af en toe een boek uit mijn jeugd, maar dit boek was nieuw. Ik ben het gaan lezen omdat het al weken hoog in de verkooplijsten van boeken staat ùn omdat het verfilmd gaat worden. En het mag dan een boek zijn voor kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar; het pakte mij net zo goed. Het is heel eigentijds en levendig en ook eerlijk geschreven.

De schrijver was zelf leraar toen een van zijn leerlingen overleed aan leukemie. Hoewel het een fictief verhaal is, heeft hij het wel gebaseerd op wat er toen gebeurde. De meeste kinderen genezen gelukkig van leukemie. Maar heel soms een kind niet. Dat voelt heel oneerlijk. Kinderen horen niet dood te gaan!

Al met al een heel aangrijpend boek en absoluut een aanrader!

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.