Alleen in Iran

Auteur: Kristina Paltén
Uitgever: HarperCollins
Jaar: 2018
Bladzijden: 320

Over het boek:
Ze deed het onmogelijke: hardlopend Iran doorkruisen
Kristina Paltén is mid-dertig als haar wereld instort: haar relatie loopt stuk, ze verliest haar baan en krijgt ook nog te horen dat ze geen kinderen kan krijgen. Op dat moment besluit ze te gaan hardlopen, als uitlaatklep en als “medicijn’.
Hardlopen is het puzzelstukje waarmee ze haar leven weer bij elkaar krijgt, maar ze wil meer. Haar nieuwe doel wordt een tocht dwars door Iran. Tijdens het lopen wil ze een brug slaan tussen het Westen en de islam, vertrouwen wekken bij de lokale bevolking en vrouwen aanzetten tot sporten. Een fysieke uitdaging – 1840 kilometer in temperaturen die variëren van het vriespunt tot 45 graden – maar ook een culturele: ze spreekt de taal niet, is afhankelijk van de mensen die ze ontmoet en ze loopt letterlijk tegen de beperkingen van het Iraanse regime op. Maar de Iraniërs delen hun huis en eten graag.
Dit heftige, mooie en inspirerende reisverslag voert je mee langs ontmoetingen tussen een Westerse sporter en mensen die hun huis en hart openen voor het onbekende.

Mening Marjon:
Een boek dat verteld wordt door Kristina zelf en waarin ze verslag doet van haar 59 dagen hardlopen door Iran. Ze is zelf Westerse (Zweedse) en loopt een groot risico door in een land als Iran te gaan hardlopen. Toch zet ze door: ze wil het westen en Iran verbroederen, dit zonder te provoceren: ze is absoluut van plan zich aan het protocol daar te houden. Het boek is van tijd tot tijd spannend maar vooral heel boeiend. Kristina ontmoet veel lieve en gastvrije mensen maar beleeft best spannende avonturen; zo zou ze door het regime in de gaten gehouden worden. Het boek inspireert en geeft je een kijkje in een land waarvan vele deuren gesloten blijven. Het leest prettig maar je moet wel je aandacht houden bij de vele namen die in het boek voorkomen. Ze ontmoet steeds nieuwe mensen, dus er zijn steeds nieuwe namen. Maar ze zijn elk op hun beurt belangrijk. Aanrader!

*****

Ik ontving dit boek van de uitgever, waarvoor mijn hartelijke dank.

Marjon.

4 gedachten over “Alleen in Iran”

  1. Bewonderenswaardig dat een vrouw dit kan, durft en doet.Dan moet je toch erg veel moed en doorzettingsvermogen hebben. Ik ben erg benieuwd naar dit verhaal.

    1. Ik heb tijdens het lezen vaak gedacht: Hoe durft ze dit te doen, wat drijft haar. Maar ze zit blijkbaar zo vol idealen. Bewonderenswaardig!

  2. Dit boek voor de helft uit en zo mooi alles opgeschreven het verveelt geen moment. Ik heb op mijn facebookpagina ook reklame voor haar gemaakt.
    Echt de moeite waard om gelezen te worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.