Alleen met mijn wereld

alleenmetmijnwereld

Schrijver: Wessel Broekhuis
Uitgeverij: Uitgeverij Nieuwezijds
Jaar: 2010
Aantal blz.: 157

Over het boek:
Wessel Broekhuis is 16 en zit op het VWO… Zo op het eerste gezicht een doodnormale puberjongen. Maar Wessel heeft Asperger, een vorm van autisme… Dus wat voor veel mensen doodgewoon is, is dat het niet voor hem. In “Alleen met mijn wereld” geeft hij een kijkje in zijn gedachtespinsels over zijn lange weg naar de jongen die hij nu is… Een verhaal over zijn leven, verliefdheden, twijfels en zijn grote passie: metalmuziek, zoals de band Crush waarvan hij de zanger en tekstschrijver is.

Mening Bastiaan (7-8-2010):
Een vlot geschreven boek waarin je een goed kijkje krijgt in zijn leven met een handicap. Ik heb eerder boeken van autisten gelezen zoals Op een blauwe maandag geboren (Daniel Tamet) en Achter de onzichtbare muur (Kees Momma). Maar geen van die boeken is hetzelfde want geen autist is hetzelfde, al zijn er natuurlijk herkenbare overeenkomsten. Sowieso is elke fascinatie anders. Waar het bij Tammet de wiskunde is, krijg je bij Wessel informatie over een onderwerp waar ik anders nooit over zou hebben gelezen dankzij zijn metalfascinatie; muziek die mensen tot zijn verdriet vaak als ‘terringherrie’ afdoen. Maar vooral het inkijkje dat hij geeft in zijn eigen leven en onzekerheden maakt het interessant.

****

Mening Marjon (17-1-2012):
Ik ben diep onder de indruk. Natuurlijk was er heel veel herkenbaarheid, dat in de eerste plaats. Maar ook ben ik onder de indruk van hoe hij alles verwoordt. Hij overweegt een serieuze schrijvers-carri√®re, nou… Dat gaat wel goed komen.

Ik houd ook van Metal, dus ook daar kon ik me in vinden. Muziek gaat bij mij zo diep, dat ik emoties die loskomen soms niet eens aan kan. Ook haat kan dus groot zijn naar bepaalde nummers toe. Metal geeft mij ook kracht, een boost en is voor mij heel rustgevend. Wat dat is? Geen idee. Ook die fascinatie voor prehistorische dieren heb ik gehad. Schijnt dat veel autisten dat hebben, bijzonder hè, want niemand weet waarom.

Of je nu wel of geen autist bent (in het geval van Wessel gaat het om Asperger)… Het is een heel informatief boek, op een prettige manier geschreven. Wessel weet je te raken en hij maakt veel duidelijk!

*****

Bastiaan en Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.