Als de rododendron bloeit (Deverill Saga 2)

alsderododendron

Auteur: Santa Montefiore
Uitgever: Boekerij
Jaar: 2016
Bladzijden: 480

Over het boek:
De vrouwen van kasteel Deverill proberen zich staande te houden in de roerige jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Kitty wordt verscheurd door haar liefde voor Ierland en de wens haar leven met Jack te delen. Celia is vastbesloten kasteel Deverill in zijn oude glorie te herstellen en stort zich vol overgave op de renovatie, zich niet bewust van de rampspoed die onafwendbaar op haar af komt. Bridie probeert wanhopig over het verlies van haar zoon heen te komen, die ze bij zijn geboorte moest afstaan, en verzint de wildste plannen om hem terug te krijgen. Ondertussen groeit er in Amerika een eenzaam meisje op, dat niets weet van haar familie…

De drie vrouwen staan voor belangrijke beslissingen in hun leven, beslissingen die hen ver weg kunnen voeren van Ierlands groene kusten en het kasteel dat hen zo veel jaren heeft verbonden. Is liefde alleen genoeg om de zware tijd die hun te wachten staat het hoofd te bieden?

Mening Marjon:
Ik was even bang dat ik het verhaal na een jaar niet meer goed zou oppikken, maar niets was minder waar. Dit tweede deel gaat naadloos verder waar deel 1 eindigde en je pakt het verhaal zo op. Als deel Ă©Ă©n 5 sterren heeft, mag dit deel wel 10 sterren hebben. Het leest en leest en verveelt geen seconde. Je wilt alleen maar verder lezen. Kitty speelt wederom een grote rol en ze is als een heel prettig persoon neergezet. Maar ook Celia speelt een grote rol als ze het kasteel wil herbouwen. Gaat dat lukken? En voor welke toekomst gaat Kitty? Wie verhuizen er naar de VS en hoe vergaat het hen daar? Je verliest jezelf opnieuw in deze familie Deverill en de mensen om hen heen. Klein minpuntje: het einde. Het wordt een beetje afgeraffeld. Hoe bijvoorbeeld Kitty reageert als ze ontdekt wie het kasteel heeft gekocht wordt in Ă©Ă©n zin uit de derde hand verteld. Ongetwijfeld zal dat in het derde deel nog aan bod komen. Ik kan niet wachten tot deel 3 er is! Maar ik vrees dat we weer een jaar moeten wachten. Hoe dan ook; een prachtige serie dit!

*****

Mening Natasja:
Het is een jaar geleden dat ik het vorige deel las, en moet eerlijk zeggen dat ik er niet veel meer van wist.
Maar eenmaal in het verhaal weet je weer precies waar het over ging.
In dit deel komen zoveel personen aan bod dat je denkt hoe ga ik dit allemaal onthouden, maar toch heeft Santa een manier van schrijven, dat je ieder persoon voor je ziet, en precies weet bij wie ze horen.
Alles is nog verder uitgediept, we gaan nog verder de geschiedenis van het kasteel in, maar ook de toekomst zit boordevol drama.
Er wordt wel zoveel afgewisseld tussen de personages dat je je geen minuut verveelt, ook al is het een vrij dik boek. Sterker nog; ik baalde dat het uit was. En zeker na het lezen van de laatste hoofdstukken, wil je niks anders dan doorlezen, maar helaas
.. we moet weer even wachten.

*****

Mening Clasien:
Dit is het vervolg op De vrouwen van Deverill, het is echt een vervolg dus dit deel moet je eerst lezen. Het verhaal gaat verder over de levens van Kitty, Birdie en Celia. Gaat Kitty toch nog naar Amerika met Jack? Je leest hoe het leven van Birdie veranderd is en ze niet meer kan leven in Ierland, ze houdt van luxe. En Celia … komt haar wens uit nu ze terug is in Ierland?

Daarnaast lees je over de kleine 4-jarige Martha, destijds als baby geadopteerd, gescheiden van haar broertje en van Ierland verhuist naar Amerika. Ze voelt zich eenzaam en heeft een gave waardoor ze dierbaren kan zien. Wie is ze? Die gave, waar zagen we die eerder?

De gedeeltes over Martha vond ik het mooiste om te lezen. Hoe het meisje er alles aandoet om het haar moeder naar de zin te maken. Terwijl ze zelf haar “geesten” zo nodig heeft om zich veilig en niet zo alleen te voelen.

Blijft Ierland aan de drie meiden trekken of zoeken ze toch hun weg elders? Een dik boek van ruim 500 blz, dit had van mij iets minder gemogen, maar al met al een zeer goed vervolgdeel. Op naar deel drie.

****

Marjon, Natasja en Clasien.

.

Voorgaande deel:

devrouwenvankasteeldeverill-1

8 gedachten aan “Als de rododendron bloeit (Deverill Saga 2)”

  1. Ik ben nog steeds bezig met lezen, om een of andere reden kom ik er maar moeilijk doorheen, terwijl ik het eerste deel heel gemakkelijk weg las. De vele namen vind ik lastig, en ik merk dat de verhaallijn rond Celia mij niet zo kan boeien, die van Bridie en Kitty daarentegen wel, en ja…..Martha, wat een bijzonder meisje, ik ben benieuwd hoe het met haar verder gaat, en ik heb een gevoel dat zij in deel 3 een belangrijke rol gaat spelen.

  2. Ik heb het boek uit,en de laatste 100 pagina’s raakten mij ineens wel, waar ik er eerder moeilijk doorheen kon komen, bleef ik die laatste stukken lezen…..tijdens een weekendje weg was het ineens uit en ben ik ook weer benieuwd naar het vervolg. Hoewel het mij minder pakte dan deel 1, ben ik toch over deel 2 wel te spreken. Dus ook ik kijk uit naar het vervolg,

    1. Wat kan een boek voor iedereen toch anders zijn… Ik vond dit deel nog beter dan het eerste deel haha… We zullen nog wel een half jaar op deel drie moeten wachten ben ik bang 🙁

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.