Als we elkaar terugzien

 

Auteur: Kristin Harmel
Uitgever: Boekerij
Bladzijden: 384
Jaar: 2017

Over het boek:
Columniste Emily denkt dat ze alles kwijt is: haar baan, haar familie en haar grote jeugdliefde. Dan ontvangt ze van een geheime afzender een prachtig, mysterieus schilderij: een portret van een vrouw, die ze direct herkent als een jonge versie van haar onlangs overleden grootmoeder. Er staat geen afzender bij, alleen een handgeschreven briefje met de boodschap: Hij bleef altijd van haar houden. Emily besluit op onderzoek uit te gaan. Wie heeft haar het schilderij gestuurd? Wie heeft het gemaakt? En kende de schilder haar oma? Ze komt op het spoor van dramatische gebeurtenissen in oorlogskampen waar Duitse krijgsgevangenen werkten voor Amerikaanse boeren, en soms verliefd werden op Amerikaanse vrouwen. Door wat ze ontdekt komen ook Emily’s eigen levensverhaal, de relatie met haar vader en hun pijnlijke geschiedenis in een ander licht te staan. Zal ze eindelijk de kracht vinden om de confrontatie met het verleden aan te gaan?

Mening Natasja:
De dag dat Emily een schilderij krijgt per post verandert haar hele leven. Ze is net ontslagen, maar weet met zichzelf geen raad en dan komt er een vreemd pakketje binnen.
Ze herkent haar pas overleden oma in het schilderij, maar waarom krijgt ze dan nu dit prachtige schilderij?
Wat een prachtig boek was dit! De zoektocht en de geheimen naar het verleden. Dit verhaal heeft geen eindeloze inleiding nodig, want je zit meteen in het verhaal.
Of je nu naar het verleden van haar oma gaat (die in de oorlog speelt), of naar het heden (de zoektocht naar de afzender), je bent er gewoon bij en maakt al het gruwelijke mee van wat zich er toen heeft afgespeeld.
Je hoort vaak verhalen over de oorlog, maar over de gevangenschap van de Duitsers was mij eigenlijk weinig bekend.
Erg aangrijpend boek, met veel diepgang. Alleen de cover van het boek vind ik niet echt op het verhaal slaan. Ik zag op Goodreads een cover voorbij komen uit een ander land die voor mij meer betekenis had.

 

Een verhaal dat zeker de lezers van De nachtegaal, van Kristin Hannah zal aanspreken.
Ik zou zeggen: lezen dit boek!

*****

Natasja.

2 gedachten over “Als we elkaar terugzien”

  1. Ik vind oorlogsboeken altijd erg lekker leesvoer. Tuurlijk is het niet lekker wat er is gebeurd maar vind het altijd eeg intressant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.